Hamarosan a fékre tapos a Fed?

2018.11.21. 15:33 • Erste Uzsonna

Folytatódik a tegnapi napközbeni felpattanás az amerikai részvénypiacokon a határidők állása szerint. A Nasdaq 1,3%-kal, a Dow 0,7%-kal, az S&P500 0,8%-kal emelkedik. A holnapi napon Hálaadás miatt zárva lesznek az amerikai részvénypiacok, illetve pénteken is rövidített kereskedés lesz, magyar idő szerint este 7 óráig.

A Fed meg nem nevezett szenior munkavállalói szerint akár már jövő tavasszal legalább szünetet tarthat a jegybank a negyedévenkénti 25 bázispontos kamatemelésben. Ezt részben az indokolhatja, hogy az infláció mostanában érheti el csúcsát a Fed 2%-os célja körül (PCE maginflációs mutató alapján), amit követően ismét csökkenésnek indulhat. Emellett a globális gazdasági növekedési kockázatot is árnyalják a képet, amik szintén a kamatemelési ciklus szüneteltetése mellett szólnak. Decemberben még mindenképpen lépni szeretne a jegybank, amivel 2,5%-ra emelkedhetne az alapkamat. Nagy átlagban az egyensúlyi kamatszintet jelenleg 3% környékén látják a Fed jegybankárai, így ettől valójában már nem is lennénk messze. Legutóbb a szeptemberi kamatdöntő ülésen a többség még úgy vélte, hogy kicsivel efölé érdemes emelni az alapkamatot, kérdés, hogy decemberben is kitartanak-e emellett. A fentiek fényében elképzelhető, hogy e téren kicsit óvatosabbak lesznek majd a jegybankárok, ami enyhe dollárgyengülést okozhat, illetve kisebb támaszt adhat a részvénypiacoknak.

Ugyan első ránézésre igen gyengének tűnik az, hogy a tartós cikke rendelésállománya 4,4%-kal esett vissza hó/hó alapon az USA-ban októberben a várt 2,6%-os csökkenéssel szemben, az főként a volatilis repülőgép-megrendeléseknek volt betudható. A volatilisebb komponensektől szűrt adat a vártnak megfelelő 0,3%-os emelkedést mutatott, az előző havi 0,2%-os csökkenéssel szemben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás