Jegybanki divrgencia tarthatja gyengülő pályán a jent

2018.11.22. 16:01 • Erste Ötletgyár Maxi

Az USDJPY árfolyam egy emelkedő trendcsatornában mozog hónapok óta. Az árfolyam a trendcsatorna alsó éléig csökkent, ahonnan fordulat következhet be és a jen ismét gyengülésnek indulhat. A technikai képen túl a monetáris politikában látott divergencia lehet a jen gyengülésének elsődleges motorja.

A kockázatlimitáló stop-loss megbízást az októberi mélypont alá 111,3 jenhez rakjuk. A kiszállási pontot pedig a 2016-os csúcs alá, 118,5 jenhez javasoljuk elhelyezni. Így, óvatosnak tekinthető stop-loss választás mellett is több, mint 3:1 hozam/kockázat arány mellett nyithatunk pozíciót.

Forrás: Bloomberg, Erste

Jöhet még meglepetés a kiárazódott kamatemelések miatt

Az elmúlt hetekben jelentősen visszaestek a piac kamatemelési várakozásai Amerikában. A jelenlegi árazásokat figyelembe véve idén decemberre és jövő júniusra vár már csak kamatemelést a piac A Fed-től és ezt követően már a kamatok szinten tartását árazzák az amerikai határidős kamatügyletek.

Fed kamatemelési várakozások; Forrás: Bloomberg, Erste

A piaci árazások jelentős kontrasztot mutatnak a jegybankárok véleményét tömörítő DOT plottal, ami jövőre további 4 kamatemelést mutat még, 2020-ra pedig 3,5% fölötti kamatszintet valószínűsít. Valószínűleg a valóság valahol félúton lesz. A decemberi Fed ülés alkalmával a jegybankárok várakozásai lefelé tolódhatnak, lassabb és kamatemelést mutatva, de még így is bőven a piac által várt fölött lehetnek. Vagyis a mostani árazásokhoz képest a Fed-nek könnyű lesz meglepetést okozni a kamatemelésekkel, ez pedig erősítheti a dollárt.

Forrás: Bloomberg

Hosszú még az út a japán jegybank előtt

A ma reggel megjelent adatok alapján a japán infláció a várakozásoknak megfelelően alakult. Októberben az infláció 1,4%-ra emelkedett, ismét elérve az év eleji csúcsot, ugyanakkor az élelmiszer- és energiaárakkal tisztított maginfláció viszont továbbra is rendkívül nyomott, mindössze 0,4%, ami stagnálást jelent szeptemberhez képest. Vagyis bár az infláció első ránézésre javul, a maginfláció alapján még hosszú ideig indokolt lehet a japán jegybank ultra laza monetáris politikája, míg a világban egyre több jegybank már a monetáris szigorítás útját járja, különösen az amerikai Fed.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás