Továbbra is erős a belső fogyasztás az USA-ban

2018.11.28. 16:59 • Erste Uzsonna

Átragadt egyelőre a tegnapi optimizmus a mai amerikai kereskedésre, 0,5% körüli emelkedést mutatnak a vezető indexek piacnyitást követően.

Új rekordra, 77,2 milliárd dollárra nőtt az USA áru-kereskedelmi mérleg hiánya októberben. Ebben az export 0,6%-os havi visszaesése játszott főként szerepet, ami főként az amerikai mezőgazdasági termékek iránt tovább eső kínai keresletnek (főként szója) lehetett köszönhető. Eközben az import 0,1%-kal nőtt, amit főként a fogyasztási cikkek 3,5%-os növekedése húzott, ez pedig továbbra is erős amerikai belső fogyasztásról tanúskodik.

Változatlanul 3,5%-os GDP-növekedés volt tapasztalható az USA-ban a harmadik negyedévben a második olvasat alapján. Kisebb negatívum, hogy a belső fogyasztás növekedését a korábbi 3,9%-ról 3,6%-ra lefelé korrigálták, amit a tartós fogyasztási cikkek iránt lévő alacsonyabb kereslet magyarázott. Ezzel együtt is azonban relatíve magas ez az érték. Ezt kompenzálta azonban a beruházások vártnál nagyobb növekedése, különösen a produktív vállalati beruházások terén (2,5%-os növekedés az előző 0,8%-kal szemben). Ez pedig kedvező a jövőbeni növekedés szempontjából. A hírekre a dollár árfolyama nem mutatott érdemi reakciót.

A Tiffany & Co. is a kínai turisták visszafogottabb költekezésére panaszkodott harmadik negyedéves gyorsjelentésének közzététele után. Ennek részben ahhoz lehet köze, hogy a hatóságok újabban szigorúbban ellenőrzik a külföldről behozott termékeket, és szigorúan veszik azok elvámoltatását. Ez nem csak az USA-t, de az európai és a japán piacot is érinthette, ugyanis mindhárom régióban érdemben alulmúlta az elemzői várakozásokat a cég. Az árfolyam 10%-kal esik piacnyitást követően.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás