Úton a megállapodás felé?

2018.12.12. 16:22 • Erste Uzsonna

Felpattanással kezdődött a mai kereskedés a tengerentúli piacokon, miután egyre több bizakodó hír érkezett az USA és Kína közti kereskedelmi kapcsolatról. A Nasdaq 1,6%-kal, míg a Dow és az S&P500 1%-kal emelkednek.

Ezúttal a Wall Street Journal hozott le egy cikket, amiben azt taglalta, hogy kínai források szerint változtatások tervez az ország a „Made in China 2025” kezdeményezésen. Ebben 10, a jövőben kiemelten fontos ágazatot azonosított Kína, amiben 2025-re világszinten kompetitívvé szeretne válni. Ehhez azonban könnyen elképzelhető, hogy masszív állami támogatásokat is nyújtott volna/nyújtott a cégeknek, ami hátrányba hozna más külföldi vállalatok az adott ágazatokban. Másfelől a cél elérésének érdekében sokszor arra kényszerített külföldi cégeket, hogy megosszák technológiájuk a kínai partnerrel. A WSJ forrásai szerint ezen a téren mérlegel most változtatásokat Kína, ez pedig korábban még szóba sem jött a részükről. Ez pedig egyelőre a piacnak is tetszik, azt követően, hogy Kína már az autókra vonatkozó importvám csökkentését is fontolgatja, illetve újraindítja amerikai szójaimportját.

A vártnak megfelelően alakult a novemberi infláció az USA-ban. Hó/hó alapon stagnálás volt megfigyelhető, míg év/év alapon 2,2%-os drágulás. A maginfláció is 2,2%-os emelkedést mutatott év/év alapon, az előző havi 2,1%- után. Ezek az adatok jó alapot szolgáltathatnak a Fed-nek arra, hogy jövő héten valóban tovább emeljen az alapkamaton.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás