Elhúzódó hozamemelkedés előtt állhatunk

2018.12.14. 10:49 • Erste Ötletgyár Maxi

Az elmúlt hónapokban hatalmasat estek a 10 éves német államkötvények hozamai. Jelenleg már 30 bázispont alatt kereskednek a 10 éves államkötvényekkel, ami rendkívül alacsony szintet jelent. Ezt hosszú távon nem tartjuk fenntarthatónak, ezért a hozamok emelkedését és ezzel párhuzamosan a hosszú kötvények árfolyamának esését valószínűsítjük.

Erre legkönnyebben az RX1 instrumentum (hosszú német államkötvényekből álló kosár) shortolásával spekulálhatunk, például certifikát formájában.

Az RX1 technikai alapon meglehetősen túlvettnek tűnik. A 163,88 eurónál lévő lokális csúcsot nem érintette, még az előtt lefordult az árfolyam. 162,48 eurónál húzódik egy minimális rés, ami egyelőre még támaszként szolgál, de ennek letörésével jelentős tér nyílna az árfolyam további csökkenése előtt.

A stop megbízást az augusztusi és a májusi lokális csúcsok fölé, 164,2 euróhoz javasoljuk elhelyezni. Mivel az inflációs várakozásokban és a kötvényhozamokban tartós, trendszerű emelkedésre számítunk, ezért a kiszállási pontot az éves mélypont fölé, 157 euróhoz javasoljuk elhelyezni.

Forrás: Bloomberg, Erste

Bezuhantak az inflációs várakozások

Az elmúlt hónapokban az inflációs várakozások jelentősen csökkentek, és a jelenleginél alacsonyabb szinten utoljára 2017 nyarán, szintén egy tartós olajár csökkenést követően álltak. Az inflációs várakozások mérésére az 5 év múlva induló 5 éves inflációs swapokat használtjuk, melyek jelentős együttmozgást (korrelációt) mutatnak az inflációs várakozásokkal, ahogy az a következő ábrán is látható.

Forrás: Bloomberg, Erste

A múlt heti OPEC döntést követően viszont az olaj árának emelkedésére számítunk, hiszen a januártól életbe lépő napi 1,2 millió hordónyi kitermelés csökkentés segíti a piacot, hogy ismét egyensúlyba kerüljön, ami az olajár mellett az inflációs várakozásokat is emelheti, hiszen a kettő között szoros összefüggés tapasztalható, ahogy az az alábbi, 5 éves időtávot bemutató grafikonon is látható.

Forrás: Bloomberg, Erste

Visszafogja aktivitását az EKB

Az EKB eszközvásárlási programja jelentős extra keresletet generált az állampapírok iránt az elmúlt években. Ez azonban az idei év végével megváltozik, ugyanis decemberrel véget ér a jegybank eszközvásárlási programja, így az EKB hozamleszorító hatása enyhül.

Az EKB ugyan befejezi a vásárlásokat, azonban továbbra sem vonul ki teljesen a piacról, hiszen a lejáró eszközöket továbbra is megújítja majd egészen addig, amíg azt a likviditási helyzet lehetővé teszi. Ennek eredményeként a kötvénypiacok likviditása is csak lassan térhet majd vissza. Az illikvid piac eredményeként pedig hirtelen mozgást produkálhatnak a hozamok, melyek legemlékezetesebb példája a 2015 tavaszi nagy hozamfelpattanás a 10 éves német hozamokban, amit anno a technikai tényezőkön túl leginkább a piac likviditásának hiánya okozott. Szintén emlékezetes még az amerikai hozamokban bekövetkezett hozamfelpattanás, az ún. „taper tantrum”, amit a Fed szigorításának bejelentése váltott ki.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás