Továbbra is élen az amerikai fogyasztók, újabb gesztus Kínától

2018.12.14. 15:31 • Erste Uzsonna

A kínai növekedési félelmek miatt már ma hajnalban 1% körüli mínuszba csúsztak az amerikai határidők, piacnyitás előtt ez 0,7-0,8%-os mínuszra mésrséklődött.

0,2%-kal nőtt hó/hó alapon a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban novemberben a várt 0,1%-kal szemben, miközben az előző havi 0,8%-os növekedést 1,1%-ra felfelé korrigálták. A GDP kalkulációjához használt mutató, ami eltekint az élelmiszer-, autó-, építőanyag- és üzemanyag-vásárlásoktól 0,9%-kal nőtt a hónapban a várt 0,4%-kal szemben, ezzel idén a legnagyobb ütemű növekedést elérve. Ez estben is felfelé korrigálták az előző havi számokat, 0,3%-os növekedésről 0,7%-os növekedésre. Ezzel pedig az látszik, hogy a ma reggeli relatíve gyenge kínai adatokkal szemben az amerikai fogyasztók továbbra is jóval a várt felett teljesítenek, így egyelőre még közel sem látszik az adóreformok halványulásának hatása. Ez pedig megágyaz egy újabb erős negyedévnek a GDP-növekedés tekintetében, ugyanis a belső fogyasztás ennek nagyjából 70%-át adja.

Kína hivatalosan is bejelentette, hogy 2019. január 1-től 40%-ról ismét 15%-ra vágja vissza az USA-ból Kínába szállított autók importvámját. Emellett a szójaimport mellett amerikai kukorica-importját is újraindítja. Az autókra vonatkozó importvámok csökkentéséből főként a General Motors, a Tesla, a BMW és a Daimler profitál. Ezt követően mindenképpen érdemes lesz figyelni a kínai autóértékesítések alakulását januártól, ugyanis ezek már 5-ik hónapja esést mutatnak év/év alapon, novemberben már 16%-os visszaesést elérve. A nagy kérdés itt az, hogy ez mekkora mértékben lehetett az USA-ból érkező importokra megnövelt vámok miatt, vagy esetleg tényleg ilyen mértékben esik-e vissza a belső fogyasztás.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás