Újabb gyenge pont az iparnak

2018.12.17. 15:26 • Erste Uzsonna

Nincs fordulat a negatív szentimentben a világ tőzsdéin, napközben ismét fokozódott az eladói nyomás a főbb piacokon. Az amerikai határidők 0,4-0,6% közötti mínuszt mutatnak piacnyitás előtt, ezzel ma akár kritikus támaszzónákat is letörhetnek, amennyiben nem fordul a széljárás.

A vártnál gyengébb Markit feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet követően, egy relatíve gyenge régiós index érkezett a mai napon szintén az iparból az USA-ban. Ez tovább erősítheti azt a képet, hogy az USA gazdasága sem immunis már a globális gazdasági növekedés idén látott lassulására. A New York-i Fed régiós ipari aktivitást mérő indexe 19 havi mélypontra, 10,9 pontra esett decemberben az előző havi 23,3 pontról, szemben a 20 pontos konszenzussal. A régiós indexek közül a New York-it publikálják elsőként, így érdemes lesz figyelni, hogy miként alakul az ipari aktivitás a többi régióban a hónapban. Mindenestre ezek az adatok még a Fed holnap kezdődő kétnapos ülése előtt érkeztek, így még ha nem is nagymértékben, de befolyásolhatják a jegybankárok gazdaságról alkotott képét. Ezek az adatok pedig kisebb óvatosságra intenek, ami megerősítheti a Fed-et abban, hogy jövőre óvatosabban emeljen az alapkamaton a szerdára már borítékolt kamatemelés után.

Eközben Trump már a szerdai kamatemelés gondolatát is felháborítónak tartja a jegybank részéről, amit legújabb tweet üzenetében nyilvánított ki a mai napon. Ezt azonban úgy tűnik, hogy már nem nagyon lehet megakadályozni, a piac is 74%-os valószínűséget tulajdonít neki.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás