Hazai vonatkozású változások a régiós indexnél

2018.12.18. 15:13 • Erste Ötletgyár Mini

December 27-én reggel már új súlyokkal indul a kereskedés a régiós CECE indexben. A karácsonyi szünnapok miatt már december 21-én, most pénteken záró szakaszban sor kerül az index átsúlyozására.

Összességben csak kisebb módosítások lesznek az indexnél, ezek közül viszont több is érinti a hazai komponenseket. A legfontosabb változás, hogy a Richter közkézhányada 70%-ról 80%-ra emelkedik. Ezen kívül a CIG közkézhányada szintén 70%-ról 80%-ra emelkedik, míg az OPUS esetében 30%-ról 50%-ra növekszik az index számításánál figyelembe vett közkézhányad.

Számításaink alapján a fent vázolt módosulások eredményeként az indexet követő ETF-nek a Richter esetében a napi forgalom 10%-nak, a kisebb papírok esetében pedig 20%-nak megfelelő vételt kell végrehajtania. Ami bár pozitív, de várhatóan nem fog jelentős árfolyamfelhajtó erővel bírni. Azonban számításunk inkább alsó becslésnek tekinthető, hiszen az indexet követő egyéb befektetési alapok is átsúlyozhatnak, nem csak az indexet követő Lyxor Cece ETF.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás