Erős évkezdet az amerikai légitársaságoknál

2019.01.24. 14:59 • Erste Uzsonna

Nem mutatnak érdemi elmozdulást a határidős indexek piacnyitás előtt a tengerentúlon.

Igen optimista egész éves profitelőrejelzést közölt az American Airlines ma közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentésében, miután 5,50 és 7,50 dollár közötti egy részvényre jutó profitot vár idénre, szemben az elemzők által várt 5,91 dolláros konszenzussal. A vállalat a legprofitábilisabb központokban igyekszik bővíteni járatai számát, ami tavaly a rivális United Continental Holdingsnak rendkívül jó stratégiának bizonyult. A negyedik negyedéves egy részvényre jutó eredmény a vártnak megfelelő 1,04 dollár lett, a szintén vártnak megfelelő közel 11 milliárd dolláros árbevételen. Az egy utasmérföldre jutó árbevétel 0-2%-os növekedését várja a cég a most folyó negyedévben, ami hasonló a versenytársak eddig közölt várakozásaihoz és arról tanúskodik, hogy a kapacitásbővítések ellenére még nincs öldöklő árverseny a szektorban. A részleges kormányzati leállás továbbra is kártékony az amerikai légitársaságok számára, az American Airlines-t 25%-os washingtoni piaci részesedése miatt különösen érinti. Ez egy fontos kockázati tényező rövidtávon. A jelentést követően 6%-os pluszban tartózkodnak a részvények piacnyitás előtt.

Az American mellett a Southwest Airlines is közzétette negyedik negyedéves számait piacnyitás előtt. A vállalat 1,17 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,08 dollárral szemben, mindezt a vártnak megfelelő 5,7 milliárd dolláros árbevételen. A most folyó negyedévre a kormányzati leállás ellenére elég optimisták a cég kilátásai, ugyanis az idei év trendjei alapján év/év alapon 4-5% közötti növekedést vár az egy utasmérföldre jutó bevételben, ami felfelé emelkedik ki a versenytársak közül. Ehhez 6% körüli költségnövekedés párosulhat az első negyedévben, ami 3-3,5%-ra csökkenhet 2019 egészére. A jelentésre 5%-kal emelkednek a részvények piacnyitás előtt.

Csupán 199 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az elmúlt héten, ami jócskán alulmúlja a 218 ezres elemzői konszenzust és a megelőző heti 213-es értéket. Ez egyébként közel 50 éve nem látott mélypont és továbbra is egy igen feszes munkaerőpiacról tanúskodik. A részleges kormányzati leállás hatása nem látszik az adatban, ugyanis az állami alkalmazottak külön kérvényben igényelhetik a támogatást.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás