A Caterpillart is elérte a kínai lassulás

2019.01.28. 14:59 • Erste Uzsonna

Csökkenéssel kezdhetik a hetet az amerikai részvénypiacok a határidők jelen állása szerint, miután 0,6-0,9% közötti mínuszokat láthatunk.

A vártnak megfelelő 14,3 milliárd dolláros árbevételen (+11% év/év) 2,55 dolláros tisztított EPS-t ért el a Caterpillar a negyedik negyedévben, ami alulmúlta a 2,99 dolláros elemzői konszenzust. A vártnál gyengébb eredmény mögött többnyire az Ázsia/Csendes-Óceánia térség visszaeső árbevétele áll (-4% év/év), amit főként a kínai piac gyengeségével magyarázott a cég. A vállalat legfontosabb piaca, az Egyesült Államok továbbra is jól muzsikál. A most kezdődött évre 11,75 és 12,75 dollár közötti EPS-t vár a cég, míg az elemzői konszenzus korábban ennek a tetejét várta, így ez negatív meglepetésként érte a befektetőket. Árbevétel terén csak annyit mondott a cég, hogy mérsékelt emelkedés lehet a tavalyi 20%-os emelkedést követően. Ebből pedig az látszik, hogy a vállalat fundamentumai többnyire jók, azonban az év első felében még dinamikus növekedést felmutató kínai piac behúzta a kéziféket, ami rányomja a bélyegét a teljesítmény egészére. A hírekre 6%-kal esik az árfolyam piacnyitást követően.

Visszavágta negyedik negyedéves árbevétel-várakozását az Nvidia, miután a számítógépes játékokhoz és adatközpontokhoz használt videokártyái iránt a vártál gyengébben alakult a kereslet. Korábban 2,7 milliárd dolláros árbevételt várt a cég, most már csak 2,2 milliárd dollárt, ami valószínűleg igen közel fog esni a február 7-ei gyorsjelentésben publikálandó számhoz. A vállalatot valószínűleg az a globálisan látható trend súlytja a félvezetőiparban, amely arról tanúskodik, hogy felhalmozódtak a készletek az elltásái láncokban, amelyeknek leépítése pár negyedévet vehet igénybe az iparági szereplők szerint. A most közzétett warning alapján ez a folyamat a cég által vártnál gyorsabban és nagyobb ütemben megy végbe. A részvények 10%-os esést indukálnak piacnyitás előtt.

A Caterpillar mai jelentése csupán ízelítő a hét történéseit illetően, ugyanis ma már megkezdődik a január 30-31-ei USA-Kína kereskedelmi tárgyalások előkészülete, ahonnan bármelyik nap új hírek szivároghatnak ki. Emellett holnap kezdődik a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, ami körül több régiós Fed tag és egy Wall Street Journal cikk nyomán elkezdett nőni a spekuláció, hogy újrafontolhatja mérlegleépítési politikáját a jegybank. Végül pedig eggyel magasabb fokozatba kapcsol a gyorsjelentési szezon is, többek között az Apple, az Amazon, a Facebook, a Microsoft, a Boeing vagy az Alibaba jelent a héten.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás