Nem hasítanak a gyógyszeróriások

2019.01.29. 15:35 • Erste Uzsonna

Enyhe pluszokban az amerikai határidők piacnyitás előtt, 0,1-0,2%-os minimális emelkedést láthatunk.

A vártnak megfelelő eredménnyel rukkolt elő a Pfizer a tavalyi negyedik negyedévre, miután 14 milliárd dolláros árbevételen (+2% év/év) 0,64 dolláros EPS-t ért el. A 2019-es évre 2,82-2,92 dollár közötti EPS-t vár a cég, ami elmarad a konszenzus 3,04 dolláros várakozásától. Mindezt 52-54 milliárd dollár közti árbevételen, miközben a konszenzus ennek a sávnak a tetejét várta. 2018-ban 53,6 milliárd dolláros  árbevételt ért el a cég, 3 dolláros egy részvényre jutó nyereséggel, így a mostani eredményvárakozás kisebb visszaeséssel számol. Emögött részben az erősebb dollár kedvezőtlen hatása húzódik, illetve az erősödő verseny a daganatos megbetegedések kezelésében használt készítmények esetében. Az előbbi tényező több nagy amerikai gyógyszergyár esetében okozhat a vártnál gyengébb várakozást az idei évre. Kisebb pozitív hír volt a jelentés előtt, hogy sikeres 3-as fázisú vizsgálatról számolt be a cég az Eli Lilly-vel közösen fejlesztett készítményével kapcsolatban, amely egy gyakran előforduló, ízületeket érintő kórt hivatott kezelni. Ennek ellenére piacnyitás előtt 2%-os esést mutatnak a részvények a gyengébb 2019-es előrejelzés miatt.

Hasonlóan a vártnál kicsit gyengébb 2019-es várakozásokkal rukkolt elő a Richter amerikai értékesítési partnere az Allergan is, miután 15 és 15,3 milliárd dollár közötti árbevételt vár szemben a konszenzus 15,4 milliárd dollárjával. A negyedik negyedévben a vártnál kicsivel magasabb 4,1 milliárd dolláros árbevételt ért el a cég, amin 4,3 dolláros tisztított EPS-t realizált szemben a 4,16 dolláros konszenzussal. A hírekre közel 6%-os esést mutat az árfolyam piacnyitás előtt.

A Pfizerrel és az Allergannal szemben erős várakozást közölt a Biogen a 2019-es gazdasági évre, ráadásul a negyedik negyedéves számai is felülmúlták a várakozásokat. A vállalat 3,5 milliárd dolláros árbevételen (várt: 3,4 milliárd dollár) 7 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 6,7 dollárral szemben. A most kezdődött évre 28 és 29 dollár közötti tisztított EPS-t vár a cég, miközben a konszenzus ennek a sávnak az alját várta. Árbevétel szinten 2% körüli növekedést vár 2019-re a 2018-as közel 10%-ot követően, ez nagyjából megfelel a várakozásoknak. A befektetők szeme jelenleg az Alzheimer kór lefolyását lassító készítmény körül van, amellyel tavaly nyáron kezdődtek meg a 3-as fázisú klinikai vizsgálatok. Piacnyitás előtt 1%-kal esnek a részvények.

A vártnak megfelelő 4,4 dolláros tisztított EPS-t ért el a Lockheed Martin a tavalyi negyedik negyedévben, mindezt 14,4 milliárd dolláros árbevételen a várt 13,7 milliárd dollárral szemben. A most kezdődött évre 56 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, ami megegyezik a konszenzussal, míg az egy részvényre jutó profit esetében 19,3 dollár körüli értéket, ami minimálisan alulmúlja a konszenzust. Az árfolyam 2%-kal esik piacnyitás előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás