Régi adósságát törleszti a GE

2019.01.31. 15:29 • Erste Uzsonna

A tegnapi óriási emelkedést követően múlóban van az optimizmus az amerikai részvénypiacokon. A határidős indikációk alapján a Nasdaq esetében stagnálással indulhat a kereskedés, míg az S&P 0,2%, a DOW határidő pedig 0,4%-os csökkenést mutat.

Kilőtt a GE árfolyama a negyedéves eredmény közzétételét követően. A részvény 9%-os pluszban várja a kereskedés indulását. Pedig a negyedéves számok nem lettek kiemelkedőek. Bár a 33,3 milliárd eurós árbevétel meghaladta a 32,3 milliárd dolláros várakozást a 17 centes EPS mégis elmaradt a 22 centes várakozástól. Az áramtermelési üzletág bevétele 25%-ot esett az előző év azonos negyedévéhez képest, ami nem számított meglepetést az előző negyedévek után és hasonló tendenciát láthattunk a Siemens esetében is. A pozitív reakciót a vezérigazgató nyilatkozata váltotta ki. Egyrészt lezárnak egy subprime hitelekhez kötődő régóta húzódó jogvitát a pénzügyi üzletág korábbi hitelezési tevékenységéből következően. Ez a társaságnak 1,5 milliárd dollárjába kerül, amire már korábban céltartalékot képeztek, de megszűnnek az ezzel összefüggő kockázatok. Másrészt a CEO ígéretet tett arra, hogy leépítik a jelentős adósságállományát, ami már régóta fájó pont a befektetőknek. Továbbá az üzletágak versenyképességére fognak koncentrálni, kezdve az elmúlt időszakban gyengélkedő áramtermeléssel.

1,55 dolláros egy részvényre jutó eredményt ért el a Mastercard, felülmúlva az 1,52 dolláros profitvárakozást. A kártyás költések dinamikusan növekedtek, ennek köszönhetően a társság nettó árbevétele 15%-kal bővült, devizahatással tisztítva pedig 17% lett volna a növekedés üteme. A kártyatársaságok szerint a karácsonyi szezon erősre sikerült, viszont a kormányzati leállás visszavetette az amerikai költéseket és ez a negatív hatás még év elejére is kitarthat. A MasterCard árfolyama közel 4%-ot emelkedett nyitás előtt.

Nem mozgatta meg az árfolyamot a Celgene negyedéves gyorsjelentése. A társaság minimálisan felülmúlta a várakozásokat. A 4,04 milliárdos árbevétele és az egy részvényre jutó 2,39 centes eredmény is pozitív meglepetésnek számított. A társaság a 2019-es és a 2020-as kilátásokat is változatlanul tartotta, így az idei évben kétszámjegyű növekedésre lehet számítani.

A vártnál többen folyamodtak munkanélküli segélyért a tengerentúlon. 253 ezren folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért és a 1,78 millió fő volt tartósan munkanélküli. Mindkettő kedvezőtlenebb a várakozásoknál és a friss munkanélküliek száma 16 hónapos csúcsra emelkedett, azonban ez átmeneti, szezonális hatás lehetett, és gyors javulásra lehet számítani.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás