Jó szájízzel zárultak az eheti kereskedelmi tárgyalások

2019.02.15. 15:44 • Erste Uzsonna

Továbbra is a kereskedelmi tárgyalások felől érkező hírek rángatják a piacokat, a mai nap éppen enyhe optimista hangulat övezi ezeket. A kínai elnök, Xi Jingping szerint fontos előrelépést értek el a felek, míg Steven Mnuchin, amerikai pénzügyminiszter is konstruktívnak nevezete a tárgyalásokat. Ugyanakkor fontos megegyezni, hogy kulcsfontosságú kérdésekben még messze vannak a megállapodástól a felek. A két nagyhatalom jövő héten Washingtonban folytatja a tárgyalást, ami szintén pozitívumnak tekinthető. A vezető indexek így 0,5-0,8% körüli pluszban kezdték a kereskedést.

A Fed felől szintén pozitív hírek érkeztek ma a piac számára, miután Lael Brainard, Fed kormányzó úgy nyilatkozott, hogy ő személy szerint azt támogatná, hogy a Fed mérlegleépítése már 2019-ben véget érjen. Amennyiben ez megtörténne, kevesebb likviditást szívna el a piacról a jegybank, ami valószínűleg kedvezne a részvénypiacnak.

A vártnak megfelelő 19,5 milliárd dolláros árbevételen szintén a vártnak megfelelő 1,49 dolláros tisztított egy részvényre jutó eredményt ért el a Pepsi a tavalyi negyedik negyedévben. A megnövekedett marketing költségnek köszönhetően sikerült az USA-ban ismét növekedést elérnie az üdítőital üzletágnak, ahol 2%-os növekedés volt tapasztalható. A Coca-Cola-hoz hasonlóan a konszenzusnál gyengébb 2019-es várakozást közölt a cég, miután az erősebb dollár rányomja a bélyegét a cég külföldi bevételeire. Emellett az effektív adókulcs várható növekedése is rosszul érinti a profitot. Összességében 5,50 dollár környéki EPS-t vár a cég 2019-re, míg az elemzők ezelőtt 5,86 dollárt vártak. Az árfolyam 2%-kal emelkedik piaczárás után, miután a Coca-Cola gyengébb várakozása után a Pepsi részvényeit is nyomás alá helyezték a befektetők, viszont a mostani jelentés annyira rossz folyamatokról nem tanúskodik.

Eléri lassacskán az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség az amerikai piacot is, miután a nagy mezőgazdasági gépek gyártója, a Deere negyedéves jelentésében arra panaszkodott, hogy kivárnak a bizonytalan környezetben a gazdák beruházásaikkal. Ehhez ráadásul a kivetett importvámok miatt megnövekedett acélárak párosulnak, ami szintén nem tesz jó a cégnek. Így a negyedéves profit csupán 1,54 dollár lett a várt 1,75 dollárral szemben. Ennek ellenére egész éves várakozásán nem változtatott a cég, így ez kicsit mérsékli az aggodalmat. A részvények 1%-kal esnek piacnyitás után.

A váratlanul gyenge decemberi kiskereskedelmi adat után szintén váratlanul gyenge januári ipari termelési adat érkezett az USA-ból. Ez 0,6%-os visszaesést jelent hó/hó alapon, szemben a konszenzus által várt 0,1%-os növekedéssel, ráadásul az előző havi 0,3%-os növekedést 0,1%-ra lefelé korrigálták.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás