Múlóban a rendezetlen Brexit réme, jelentős erősödés előtt állhat a font

2019.02.27. 14:26 • Erste Ötletgyár Maxi

Tegnap jelentős fordulat történt a britek Brexit politikájában. Theresa May először mutatott hajlandóságot a tárgyalások határidejének kitolására, ezzel viszont gyakorlatilag feladta az elmúlt hónapokban mutatott rendkívül kemény stratégiáját. A lépéssel megnőtt a határidő kitolásának az esélye és ezzel párhuzamosan minimálisra csökkent a rendezetlen (hard) Brexit valószínűsége, ami pozitív hír a befektetők szempontjából nézve.

Theresa May bejelentése ugyanis arról szól, hogy amennyiben Brexit javaslatát leszavazzák a parlamentben, akkor március 14-i határidővel a parlament szavazhat a határidő hosszabbításáról. Vagyis May engedett a nyomásnak és a kormány helyett a parlamentnek adta át a döntés lehetőségét. Mivel a képviselők bizonyára nem fogják felvállalni, hogy rendezetlen Brexitbe sodorják az országot, így szinte borítékolható, hogy határidő hosszabbítás következhet, ez pedig egyértelműen pozitív a font szempontjából nézve.

A hard Brexit elmaradása egyúttal azt is jelentheti, hogy a Bank of England-nek nem kell a recessziótól tartania, ez pedig lehetővé teheti szigorúbb monetáris politika alkalmazását is, ami szintén erősítőleg hathat a fontra.

A tegnapi kereskedés során az EURGBP letörte a 0,862-es támaszszintet, ami 2018-ban több alkalommal is támaszként funkcionált. Ezzel jelentős tér nyílt a font további erősödése előtt. A következő támasz 0,84-nél látható, de igazán komoly szintet inkább csak a 0,83-as támasz jelent.

A várható font erősödés miatt EURGBP short pozíció nyitását látjuk indokoltnak. A javasolt kiszállási pont 0,834, míg stop megbízásunkat a 2018-as szint fölé, 0,867-hez javasoljuk elhelyezni.

Forrás: Bloomberg, Erste

 

GBPHUF - long   deviza
Belépési pont: piaci Kiszállási pont:  399 Stop-loss: 359

 

Mi a helyzet forint fronton?

A forint tekintetében az euróval szemben is gyengülésre számítunk, mert úgy véljük, hogy a piac változatlanul túlzó reményeket fűz a monetáris szigorításhoz. Ez a forint gyengülés pedig hatványozottan jelentkezhet az amúgy is erősödő GBP-vel szemben. Ezért a következő hónapokra akár 400-forintig is elmehet a GBP árfolyama.

A GBPHUF-nak rövidtávon két ellenállással is meg kell küzdenie: egy hosszú távú csökkenő trendvonallal, illetve a 373,4-es árfolyamnál látható lokális csúccsal is.

Forrás: Bloomberg, Erste

Még nem várunk fordulatot a hazai monetáris politikában

Bár a piac egy jelentős része már márciusban monetáris szigorítást vár az MNB-től, a mi véleményünk viszont változatlanul az, hogy a jegybank még kivárhat, és, hogy az infláció sem sürgeti egyelőre, ahogy erre az EURHUF ajánlásunkban is felhívtuk a figyelmet.
(https://www.erstemarket.hu/tartalom/73181/otletgyar-maxi-20190131).

A jegybank tegnapi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve is megerősítette véleményünket, hogy márciusban még nem kezdődik el a monetáris szigorítás, hiszen a közlemény szövegezése nem változott januárhoz képest, nem jelent meg erősebben benne közelgő jegybanki szigorításra vonatkozó utalás.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás