Visszaverte az Intel az AMD támadását

2019.03.01. 10:13 • Erste Ötletgyár Maxi

Technikai kép

Többszöri próbálkozás után sikerült áttörnie a 200 napos mozgóátlagot február elején az árfolyamnak, ráadásul ebből a lendületből több másik ellenállásszint is áttörésre került. Ezzel most kifejezetten jól fest az összkép, nincs jelenleg komolyabb ellenállás az 57,1 dolláros lokális csúcs előtt. A kedvező pozíciót kihasználva érdemes korábbi stop eladási megbízásunkat 41,4 dollárról a 200 napos mozgóátlag, illetve a február eleji leszúrás alá, 47,9 dollárra megemelni, ami ezzel már egy profit stop pozíciót jelent. 57,1 dolláros profitcélunkon nem változtatunk.

Forrás: Bloomberg, Erste

Eseménydús hónapok

A vállalat 2018-as negyedik negyedéves gyorsjelentése felemásra sikeredett, miután a kulcsfontosságú adatközpont szegmensben 9%-ra lassult a növekedési ütem az előző negyedévi 26%-ról. Ráadásul a 2019-es évre is visszafogott várakozást közölt a cég, miután megközelítőleg 71,5 milliárd dolláros árbevételt prognosztizált szemben a konszenzus addigi 73 milliárd dollárjával. Az esetleges romló fundamentumokkal kapcsolatos félelmeket azonban részben eloszlatta az, hogy mind a menedzsment, mind a félvezető szektor kulcsszereplői megerősítették, hogy csupán egy átmeneti lassulást látnak a félvezetők iránti keresletben, ami 2019 második felében már javulásnak indulhat.

Eközben az is kiderült, hogy a vállalat ideiglenes vezérigazgatója, a korábbi pénzügyi igazgató, Bob Swan marad határozatlan ideig a vállalat élén. Ezt több elemzőház is pozitívumként fogadta, mivel Swan alatt nagyobb hatékonyságot várnak a cégtől. A Morgan Stanley például nemrégiben a korábbi 54 dollárról 64 dollárra emelte célárát a részvényekre, amely elemzésben erős pozitívumként említették Swan határozatlan idejű kinevezését.

Nem tarol az AMD

Végül pedig a tavalyi év zárultával friss képet kaphatunk arról, hogyan is áll pontosan az Intel és az AMD közötti verseny a processzorok piacán. Az Intel részvények árfolyamára a tavalyi év elejétől komolyabb nyomást helyezett az AMD előretörése, azonban a legfrissebb adatok szerint nem képes olyan ütemben piaci részesedést szerezni, mint amitől korábban többen tartottak. A Mercury Research legfrissebb adatai szerint a PC processzorok piacán 14%-ra ugrott az AMD részesedése (a fennmaradó rész az Intelé) a tavalyi negyedik negyedévben, ami csupán 1 százalékpontos növekedés az egy évvel megelőző időszakhoz képest. A szerverpiacon ugyanez 3,2%-ra ugrott, a korábbi 1% alatti értékről (a fennmaradó rész az Intelé), azonban ez is jóval elmarad attól, amit korábban egyesek még 5-7% körüli értéknek gondoltak. Ezzel pedig egyelőre úgy tűnik, hogy nem voltak megalapozattak azok a korábbi félelmek, miszerint az Intel lassabb technológiai transzformációja miatt érdemi piaci részesedést veszít a processzorok piacán. Ez pedig részben levette a tavaly év eleje óta a részvényárfolyamra nehezedő nyomást.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás