Hamar kiterítette lapjait az EKB

2019.03.07. 15:25 • Erste Uzsonna

Érdemi elmozdulás nélkül kezdődhet a mai kereskedés a tengerentúli részvénypiacokon a határidők állása szerint.

Nagy bejelentéseket hozott az EKB mai kamatdöntő ülése. A romló növekedési és inflációs kilátásokra reagálva az EKB változtatott a kommunikáción és már egész évben stagnálhatnak a kamatok, vagyis elmarad a korábban beharangozott kamatemelés. A piac már eddig sem bízott az idei kamatemelésben, így ebben az esetben inkább csak a jegybanki kommunikáció igazodott a realitásokhoz és a piaci várakozásokhoz.

Az EKB elindítja a TLTRO III programot is, szeptemberi indulással. Ennek keretében az alapkamaton, vagyis 0%-on biztosít finanszírozást a bankrendszer számára. A program részleteit később határozza meg a jegybank.

Az EKB jelentősen csökkentette a 2019-es kilátásokat, a korábbi 1,7% helyett már csak 1,1%-ot tart reálisnak az EKB. A 2020-as növekedési előrejelzés sokkal kisebb mértékben módosult, 1,7%-ról 1,65-ra rontották a kilátásokat, míg a 2021-es előrejelzések változatlanok maradtak.

Az inflációs előrejelzést is rontotta a jegybank. 2019-re 1,6% helyett 1,2%-ra módosították. A 2020-as kilátást 1,7%-ról 1,5%-ra módosították, sőt 2021-re is csak 1,6%-os inflációval számolnak 1,8% helyett. Vagyis a jegybanki előrejelzés szerint a következő 3 éven belül nem fog teljesülni a jegybanki inflációs cél.

Nagyjából a vártnak megfelelő mértékben, összesen 223 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az elmúlt héten, ami továbbra is feszes munkaerőpiacról árulkodik.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás