Nincs is baj az amerikai fogyasztással

2019.03.11. 14:49 • Erste Uzsonna

Vegyesen kezdték a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 0,7%-kal, az S&P500 0,4%-kal emelkedik, míg a Dow Jones a Boeing nagy esése miatt 0,6%-kal csökken.

Felpattanás követte januárban a rendkívül gyenge decemberi kiskereskedelmi adatokat az USA-ban. A decemberi hó/hó alapú 1,2%-os visszaesést ráadásul 1,6%-os visszaesésre lefelé korrigálták, így ez 2010 óta messze a leggyengébb adat lett. Januárban az adat 0,2%-os emelkedést mutatott, amit ha az autóértékesítésektől megtisztítunk, 0,9%-us megugrást láthatunk. A GDP számításához használt adatsor 1,1%-os havi növekedést mutatott a várt 0,6%-kal szemben, ami szintén meredek fordulat a decemberi 2,3%-os visszaesést követően. Ezzel összességében úgy tűnik, hogy decemberben valóban egy egyszeri hirtelen visszaesést láthattunk, ami nem illett bele az utóbbi években tapasztalt pozitív trendbe. Ezt egyébként a magas szinteken levő fogyasztói bizalom és a rendelkezésre álló jövedelmek stabil növekedése is megerősíti.

6,9 milliárd dollárért felvásárolja az Nvidia az izraeli Mellanox Technologies félvezetőgyártót, amely a számítógépes információáramlás felgyorsítását szolgáló chipeket gyárt. A cég által gyártott grafikus kártyák főként nagy adatközpontok esetében hasznosak, amikor hatalmas mennyiségű információt kell feldolgozni. Ezek jól kiegészíthetik az Nvidia portfolióját. Az Nvidia 14%-os prémiumot fizetett a pénteki záróárhoz képest, amivel a hírek szerint az Intel ajánlatát sikerült felülmúlnia. Az Nvidia szerint a hatósági jóváhagyásnak rendkívül jók az esélyei. A vállalat árfolyama minimális emelkedést mutat piacnyitás után.

12%-os eséssel nyitotta Boeing a mai kereskedést, miután ismét egy Boeing 737-es MAX típusú gép szenvedett halálos kimenetelű balesetet. A vizsgálat már elindult az ügyben, ugyanis a feketedobozt már megtalálták, kérdés, hogy ezúttal mit mutatnak az eredmények. Amennyiben a Boeinget hibásnak találják az ügyben, az további komoly nyomás alá helyezheti az árfolyamot, ugyanis ez a modell a repülőgépgyártó egyik legfelkapottabb modellje.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás