Norvég szuverén alap: megvegyük-e, amit ők eladnak?

2019.03.12. 14:04 • Erste Research Blog

A lépés oka nem környezetvédelemi vagy bármilyen más etika megfontolás, hanem pusztán az a gondolat, hogy Norvégia kockázatot növel azzal, hogy az egyébként is olaj és gázár kockázatot futó ország vagyonát is olyan társaságok részvényeibe fekteti, melyek hasonló árkockázatokkal bírnak. A döntést nem siették el, végül egy közgazdász szakértőkből álló csoport véleményét fogadták el, hogy az integrált cégek esetében ez a kockázat nem releváns, így az olaj és gázportfolió többségét jelentő Exxon, Royal Dutch Shell, Petrobras vagy Total részvényeket nem kell értékesíteni a piacon. Az alap egyébként a FTSE Russell iparági standardjait használja a szektor meghatározásánál, ezen belül is a 0533-as Kutatás és Termelés – profillal lévő részvényeit érinti a döntés.

A norvég alap döntéseire erős társadalmi nyomás nehezedik, hogy etikus vagy környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kelljen venni. A közgazdászok érvei szerint megújuló energiába is éppen azok a vállalatok fektetni most és a jövőben, akik a hagyományos energia területén erősek, mivel nekik van tőkéjük és tapasztalatuk ekkora projektek végrehajtására. Ez némi haladékot adott az olajszektor integrált vállalatainak. Mindenesetre környezetvédelmi érvek alapján a kőszén termeléssel rendelkező vállalati részvényeket már korábban eladta az alap. A mostani döntés is egyfajta figyelmeztetés, hogy ha a legjobb minőségű befektetőkre vágynak a cégek, akkor egyre inkább más szempontokat is figyelembe kell venni, mint a profit maximalizálása.

Néhány részvényt kiszeretnék emelni a 134-ből, mely érdekes lehet a befektetőknek:

  • Encana (ECA US) egy kanadai olaj és gáztermelő vállalat, mely Kanadában hagyományos, az USA Permian és Eagle Ford mezőjén pedig palarétegekből végez olaj és gázkitermelést. A 10,2 milliárd dolláros kapitalizációjú cég 0,86%-át birtokolja a norvég alap. A cég részvényei 10,1x PER és 3,8x EV/EBITDA mutató mellett forognak a várt 2019-es eredményekkel.
  • Cairn Energy (CNE LN) Londonban tőzsdén jegyzett kitermelési cég, mely főleg az Északi-tengeren, Norvégiában és Szenegálban van jelen. Különösen az utóbbi izgalmas, mivel itt a vállalat négy sikeres fúrást is végzett. A norvég alap 1,92%-át birtokolja az 1 milliárd angol fontot érő társaságnak. A Cairn már most is nyereséges, jelenleg 19,8x PER és 5,9x EV/EBITDA mutató jellemzi a várt 2019-es eredményekkel.
  • Premier Oil (PMO LN) szintén Londonban forgó önálló olaj és gázcég. A brit Catcher mezőn a MOL partnereként is ismert cég Nagy-Britannia mellett Egyiptomban és Pakisztánban is jelen van, de kutatás végez még majd tucatnyi országban a világban. A norvég alap 1,8%-át birtokolja a 628 millió angol fontos piaci kapitalizációnak. A Premier Oil 7,5x 2019-es PER mutatóval rendelkezik.
Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás