Nem gyorsul az infláció az USA-ban

2019.03.12. 14:55 • Erste Uzsonna

Kitart a tegnapi jó hangulat piacnyitás után az USA-ban, 0,2-0,3% körüli pluszokat láthatunk.

A várttól kissé elmaradó inflációs adatok érkeztek ma az USA-ból február hónapra. A headline inflációs adat 1,5%-os év/év alapú növekedést mutatott a várt és az előző havi 1,6%-kal szemben. A maginflációs mutató 2,1% lett a várt és az előző havi 2,2%-kal szemben. Mindez pedig arról tanúskodik, hogy továbbra sem kell a Fed-nek hirtelen megugró áraktól tartania, így továbbra is kivárhat az alapkamat esetleges további emelésével. A hír a részvénypiac számára alapvetően kedvező, míg a dollárnak inkább rossz hír lehet, mivel nem indokolja az alapkamat esetleges további emelését.

A vártnál kissé gyengébben alakult a kisvállalati optimizmust mérő index februárban az USA-ban. Az index érétke 101,7 pontra emelkedett a korábbi 101,2 pontról, azonban ezzel együtt is elmarad a konszenzus által várt 102,5 ponttól. Igaz, ezzel együtt is relatíve magas érétken tartózkodik.

Március 25-ére hívta össze a sajtót az Apple, az „It’s show time” elnevezésű rendezvényére. Előzetes találgatások szerint itt ránthatja a leplet a cég többek között az általa indítani tervezett Netflixhez, illetve Amazon Prime-hoz hasonló streaming-szolgáltatásról vagy az Apple News szolgáltatásról.

A brit főállamügyész General Geoffrey Cox véleménye szerint a tegnap este megállapodásba foglalt EU-s jogi garanciák sem változtatnak érdemben a Brexit megállapodáson. Szerinte jogi szempontból nézve továbbra is előfordulhat, hogy Nagy-Britannia végül mégis egy átmeneti állapotban ragadjon. Az állásfoglalás megjelenését követően alábbhagyott a megállapodással kapcsolatos optimizmus. Az EUR/GBP árfolyam nagy volatilitás mellett ismét 0,86 fölé emelkedett. A Brexit megállapodásról szóló szavazást ma a kora délelőtti órákban kezdik majd a képviselők.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás