Éledezik az ipar is

2019.03.13. 14:27 • Erste Uzsonna

Folytatódhat a jó hangulat az amerikai tőzsdéken a határidős indexek jelen állása szerint, 0,3-0,4% körüli pluszokat láthatunk. Az S&P500 esetében a kritikus 2.815 pontos szintet érdemes figyelni a folytatásban, amit ha sikerülne áttörni nagyobb tér nyílhatna meg az emelkedés előtt.

Két hónapnyi visszaesést követően 0,8%-kal nőtt havi alapon a nem védelmi célú, és repülőgép-rendelésektől tisztított tartós cikkek rendelésállománya az USA-ban januárban. Ez az az adat, ami relatíve jól reprezentálja a vállalakozások beruházási hajlandóságát. A 0,8%-os növekedés 2018 júliusa nem látott bővülést jelent, ami azt mutatja, hogy a tavaly év végi gyengeség talán csak átmeneti lehetett az amerikai iparban.

Eközben az eurozónából is kedvező adat érkezett az iparból, ugyanis a januári ipari termelés 1,4%-kal nőtt hó/hó alapon a várt 1%-kal szemben, illetve az előző havi 0,9%-os visszaesést követően. Ez év/év alapon ugyan 1,1%-os visszaesést jelent, ami azonban lényeges javulás a decemberi 4,2%-os visszaeséshez képest. Ezzel pedig egy érdemi felpattanást láthatunk a 2018 eleje tartó csökkenő trendben, amikor még 5%-kal nőtt az ipari termelés év/év alapon. Kérdés, hogy a továbbra is gyenge képet festő feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek fényében ez mennyire lehet tartós felpattanás.

A vártnak megfelelően 1,9%-kal nőttek év/év alapon a termelői árak az USA-ban februárban, ami minimális visszaesést jelent a januári 2%-os emelkedést követően. Ezzel pedig továbbra is inkább csökkenő trend jellemzi az adatsort, ami azt mutatja, hogy azért még nem történ érdemi fordulat a bizonytalan üzleti környezetben, noha egyes adatok már talán ezt vetítik előre.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás