Nem akar teljesen lemondani a kamatemelés lehetőségéről a Fed

2019.03.25. 14:12 • Erste Uzsonna

Ledolgozták a kezdeti mínuszok nagyobb részét az amerikai határidős indexek, így piacnyitáshoz közeledve már csak 0,1%-körüli mínuszokat láthatunk.

Annak ellenére, hogy a piac az idei évre már kamatcsökkentést vár a Fed-től, a philadelphiai Fed elnöke, Patrick Harcker (idén nem szavazó tag) idénre esetlegesen további egy, majd 2020-ban ismét további egy kamatemelést tud elképzelni. Szerinte a mostani 2,25-2,5%-os alapkamatsáv még 1-2 kamatemelésre van az egyensúlyi szinttől. Rövidtávon azonban ő is kivárást javasol, szerinte a lefelé mutató kockázatok enyhe túlsúlyban vannak, ráadásul az infláció kilátások is enyhén lefelé tendálnak. Ugyanakkor a gazdasági kilátások szerinte továbbra is pozitívak. Harcker nem tartozik a különösebben kamatemelést sürgető Fed tagok közé, így felszólalásából úgy tűnik, hogy nem tett még teljesen a további kamatemelésekről. Ahhoz azonban, hogy ez létrejöjjön pozitív makoradatokat kéne látnunk az USA-ból az elkövetkező időben.

Eközben egyre nagyobb a felháborodás Donald Trump újdonsült választottja körül, akit a Fed héttagú igazgatói tanácsába szeretne beválasztani. Stephen Moore-t többen is kritizálták szakmai kvalitásai miatt, és arra buzdították a Szenátust, hogy ne hagyja jóvá Trump kinevezését.

Váratlanul emelkedést mutatott a márciusi német IFO index, mind a jelenlegi környezet, mind pedig a kilátásokat mérő indexjavulást mutatott a várt enyhe csökkenés helyett. A szektoronkénti bontásból látható, hogy a feldolgozóipar esetében tovább tart a lejtmenet, de a többi szektor (szolgáltatások, kereskedelem, építőipar) már a hangulat javulása volt tapasztalható.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás