Nagyot gyengült a forint a fonttal szemben, húzzuk a stoppot

2019.04.04. 16:14 • Erste Ötletgyár Maxi

Az elmúlt hetekben az EURGBP árfolyam jelentősen emelkedett, ami lehetővé teszi, hogy stop megbízásunkat felemeljük 369,1 forintos árfolyamra, melynek aktiválódása esetén is profit realizálására nyílna lehetőség.

A devizapár minkét tagjának mozgása az árfolyam emelkedésének irányába hatott. A forint az MNB lépésére gyengült, míg a brit font enyhén erősödött a főbb devizákkal szemben, miután a képviselők sorban utasítják el a hard Brexit lehetőségét.

Technikailag egy emelkedő trendben mozog az árfolyam. Az első támaszszint 372 környékén látható, azonban ennél konzervatívabb megközelítést alkalmazva a stop megbízást 369,1 forinthoz javasoljuk elhelyezni. Ez egyrészt a 370-es kisebb támaszszint alatt helyezkedik el, másrészt a 20 és a 30 napos mozgóátlag alatt és egyúttal az emelkedő trendvonal alatt is van ez a stop szint, így ennek érintése esetén már több jelentős támasz is elesne.

A 399 forintos célárfolyamunkon nem változtatunk. Ennek eléréséhez egy rendezett Brexitre, első lépésként pedig jelentősebb Brextension-re lenne szükség, melyet még mindig a legvalószínűbb forgatókönyvnek tartunk.

Forrás: Bloomberg

Lépett is az MNB, meg nem is

Bár kis lépéssel, de elkezdte a monetáris szigorítást az MNB. A betéti rátát a korábbi -15 bázispontról -5 bázispontra emelték fel és a SWAP állomány csökkentésével elkezdték a likviditást is szűkíteni. Azonban a piaci véleménnyel ellentétben a jegybank nem kezdett új szigorítási ciklust mindössze egyszeri lépésnek szánta a mostani szigorítást és a további jegybanki lépéseket a bejövő adatoktól, elsősorban az adószűrt maginfláció alakulásától teszi függővé.

A piac felfokozott várakozásaihoz képest azonban csalódást jelentett az MNB relatíve laza hangvételű üzenete, így a forint gyengüléssel reagált a bejelentést követően a főbb devizákkal szemben.

Brexit, még mindig sok a bizonytalanság

Az elmúlt hetekben sem tisztázódott a Brexit helyzete, továbbra is rengetek a bizonytalanság. Azonban a piac kisebb font erősödéssel díjazta az euróval szemben, hogy több különböző szavazáson is elutasították a parlamenti képviselők a rendezetlen, hard Brexit lehetőségét.

A brit képviselők ismét a határidő hosszabbításért küldik harcba Mayt, aki várhatóan 9 hónapos hosszabbítást kér. Ennek érdekében az EU állam és kormányfőit kéne meggyőznie arról, hogy a hosszabb határidő már eredményhez fog vezetni és így sikerül rendezett körülmények között kilépniük az EU-ból.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás