Mindenkit megnyugtatott a munkaerőpiaci adat

2019.04.05. 15:54 • Erste Uzsonna

Jó hangulatban kezdődött ismét a kereskedés a tengerentúli piacokon, a vezető indexek 0,2-0,4% közötti emelkedést mutatnak.

A részvénypiacok számára kifejezetten kedvező munkanélküliségi adat látott ma napvilágot az USA-ban, miután a vártnál nagyobb számban nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, ehhez viszont a vártnál alacsonyabb ütemű bérnövekedés párosult. Ezzel a növekedési kilátások továbbra is jónak tűnnek, amihez nem párosul komolyabb inflációs nyomás. Tehát a Fed továbbra is kivárhat a kamatemeléssel az infláció alakulása miatt, miközben a gazdaság tovább növekszik. Amennyiben a pontos számokat nézzük, ez abban nyilvánult meg, hogy márciusban 196 ezer fővel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, a februári komoly csalódást keltő 33 ezres növekedést követően. Az elemzők 177 ezres bővülésre számítottak. Ezzel pedig úgy tűnik, hogy a februári kirívóan gyenge adat csak egyszeri leszúrás lehetett, és nem törés a pozitív trendben. Az átlagos órabérek 3,2%-kal növekedett év/év alapon a várt és az előző havi 3,4%-kal szemben. A munkanélküliségi ráta 3,8%-on stagnált a vártnak megfelelően. A hírekre minimális emelkedést mutattak a vezető részvényindexek.

Theresa May június 30-ig kérvényezte csak a határidő meghosszabbítását. Ráadásul azt is flexibilisen kívánja megvalósítani, vagyis amennyiben korábban születik megállapodás akkor június végéig sem maradnának. A rövid hosszabbítás célja, hogy ne kelljen részt venniük az EP választásokon, de erősen kétséges, hogy az EU hajlandó-e ilyen rövid hosszabbításba belemenni.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás