Óvatosan tekint a jövőbe a Caterpillar

2019.04.24. 15:22 • Erste Uzsonna

Stagnálást mutatnak az amerikai határidők piacnyitás előtt.

Kedvező első negyedéves számokkal örvendeztette meg a Caterpillar ma befektetőket, miután a vártnál kicsivel jobb 13,5 milliárd dolláros árbevételen (+5% év/év) 2,94 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot ért el a várt 2,85 dollárral szemben. A jelentéssel együtt 2019-es profitvárakozását a 12,06-13,06 dolláros sávra emelte a cég, ez azonban egy egyszeri adójóváírásnak volt betudható, így az előrejelzés ettől tisztítva változatlan maradt. Ez pedig így kissé konzervatív előrejelzésnek tekinthető a cégtől. Az árbevétel az Európa, Közel-Kelet és Afrika régió kivételével mindenhol emelkedni tudott, az erősödő dollár és az egyéb költségek (pl. importvámok) azonban továbbra is rányomják a bélyegüket a cég profitabilitására. A vállalat pénzügyi igazgatója szerint a bányatársaságok részéről növekedhet a kereslet az előttünk álló időben, mivel ezen cégek készletei rendkívül alacsony szinten vannak. Emellett az amerikai építőipari piaccal kapcsolatban is optimista hangnemet ütött meg, szerinte a ciklikus csúcs még odébb van és kitarthat az erős kereslet. A negatív oldalon a kínai erős versenyt említette a cég, amely a második félévben is még nyomást gyakorolhat az árbevétel növekedési ütemére. A befektetőket pedig úgy tűnik ez nyugtalanítja, piacnyitás előtt 2%-kal esik az árfolyam.

Közzétette első negyedéves eredményeit a Boeing is (vártnak megfelelő 22,9 milliárd dolláros árbevétel és 3,16 dolláros EPS), itt azonban kevésbé a konkrét negyedéves számokra voltak fókuszálva a befektetők, sokkal inkább arra, hogy mik lehetnek a pénzügyi hatásai a március közepén átmenetileg elrendelt felszállási tilalomnak a Boeing 737-es Maxra. Ezzel kapcsolatban azonban továbbra is a sötétben tapogatózunk, ugyanis 2019-es eredményvárakozását érvénytelenítette a cég, és pontosan még nem tudja, hogy mikor fog újat közölni. Annyit közzétett a vállalat, hogy a negyedévben 1 milliárd dolláros addicionális költség származott az esetből. A kereskedelmi célú repülőgépeket gyártó szegmens árbevétele 9%-kal, profitja 17%-kal esett év/év alapon, azonban igazán csak a következő negyedévben érződhet majd a 737-es Maxokra kivetett felszállási tilalom hatása. Ezzel a jelentést követő elemzői tájékoztató után lehetünk majd igazán okosabbak. Az árfolyam 1%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

A várthoz közeli számokat közölt az első negyedévre a Biogen, miután 3,5 milliárd dolláros árbevételen (+11% év/év) 7 dolláros tisztított EPS-t jelentett. A vállalat nemrégiben jelentette be, hogy felhagy eddigi ígéretes készítményének fejlesztésével az Alzheimer terén, amire komoly eladói nyomás alá került az árfolyam. Ezzel továbbra is a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló készítményei adják a profit döntő részét, így a diverzifikáció továbbra is várat magára.

Az igazi izgalmak ma a jelentéseket tekintve piaczárás után jönnek, ugyanis a Microsoft, a Facebook, a Tesla, a Visa és a PayPal is jelent.

Tovább romlott a német üzleti hangulat az IFO indexek alapján, így a várt felpattanás elmaradt. A jelenlegi környezetet és a kilátásokat is pesszimistábban ítélték meg áprilisban, mint egy hónappal korábban.

Spanyolország a korábbi nettó 35 milliárd euró helyett csak 30 milliárd eurós nettó államkötvénykibocsátást tervez az idei évre a pénzügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata lapján.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás