Trükkös GDP adat

2019.04.26. 16:11 • Erste Uzsonna

Csökkenéssel kezdték a kereskedést a vezetői amerikai indexek, 0,2-0,5% közötti mínuszokat láthatunk.

A vártnál jóval jobbra sikeredett az első negyedéves amerikai GDP adat, miután 3,2%-os növekedést mutatott évesített alapon a várt 2,3%-kal szemben. Ez ugyan első ránézésre jónak tűnik, de a belső fogyasztás, ami a GDP 70%-át adja csupán 1,2%-kal nőtt a várt 1%-kal szemben. A beruházások 2,7%-kal nőttek évesített alapon, ami a harmadik egymást követő negyedéve csökkenést mutat. Ami miatt a vártnál ennyivel jobb lett a GDP adat, az egyrészt a nettó export 1%-pontos hozzájárulása a GDP-hez, másrészt a készletek állományváltozása, ami a növekedéshez 0,65%-ponttal járult hozzá. Összességében így azért látszik a részleges kormányzati leállás, illetve a sokszor szélsőséges időjárás az adaton, a második negyedévre azonban belső fogyasztásra felpattanást várnak.

Közel 9 milliárd dollárt tervez bevonni az Uber elsődleges részvénykibocsátása során, miután 180 millió részvényt bocsátana ki valahol 44 és 50 dollár közötti árfolyamon. Ez pedig akár 84 milliárd dollárra értékelné az utasmegosztó vállalatot. A cég ugyan nincs még tőzsdén, de egy ideje már közzéteszi negyedéves számait. Az első negyedévben 3,1 milliárd dolláros árbevételt ért el, mai 19%-os növekedés volt év/év alapon.

A kedvező negyedéves számokat követően hamar végeszakadt a Ford örömének, miután ma kiderült, hogy az Amerikai Igazságügyminisztérium büntetőjogi vizsgálatot indított az autógyártó ellen. A vizsgálat tárgyát az autók emissziós teszteken való hitelesítése képezi. Mivel a vizsgálat még nagyon korai fázisban tart, a cég nem tudott részletekkel szolgálni.

Jó negyedéves jelentést tett közzé a Chevron, miután 1,39 dolláros EPS-t ért el a várt 1,30 dollárral szemben. Ezzel szemben a rivális Exxon Mobile számai gyengék lettek, mivel 0,70 dolláros konszenzussal szemben csupán 0,55 dolláros EPS-t ért el. Főként a finomítói üzletág teljesített gyengén.

Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,75%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás