Ezúttal jó jelentések jöttek

2019.04.30. 15:26 • Erste Uzsonna

A vártnál jobb gyorsjelentések hatására felülteljesít a Dow piacnyitás előtt 0,3% körüli emelkedésével, míg az S&P500 és a Nasdaq stagnál.

A vártnak megfelelő 3,9 milliárd dolláros árbevételen (+13% év/év) 1,78 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,66 dollárral szemben a Mastercard, ezzel kicsivel jobb eredményt sikerült elérnie, mint a versenytárs Visanak. A Mastercard által lebonyolított tranzakciók volumene 12%-kal emelkedett év/év alapon, ami továbbra is erős belső fogyasztásról tanúskodik a világban. Az árfolyam 1%-kal emelkedik piaczárás után.

A vártnak megfelelő 5 milliárd dolláros árbevételen a vártnál kicsivel magasabb 1,78 dolláros tisztított árbevételt ért el a Mcdonald’s az első negyedévben. Pozitívum, hogy a legalább egy éve nyitvatartó üzletekben az értékesítések 5,4%-kal emelkedtek év/év alapon a várt 3,4%-kal szemben, csak az USA-ban ez 4,5%-os emelkedést mutatott a várt 3%-kal szemben. A vártnál jobb eredményeket a cég az egyedi promóciói sikerével magyarázza. Az árfolyam 2%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

A vártnál jelentősen kevesebb készpénzt égetett el a General Electric ipari részlege az első negyedévben, ennek mértéke 1,2 milliárd dollár volt a várt 2,9 milliárd dollárral szemben. Az árbevétel a vártnak megfelelő 27 milliárd dollár lett, ezen 0,14 dolláros EPS-t ért e la cég a várt 0,09 dollárral szemben. Az energiatermeléshez turbinákat gyártó részleg a vártnál jobban teljesített, ez azonban jórészt csak időzítési okok miatt volt, ami az év során kiegyenlítődhet a vezérigazgató szerint. Emiatt egész éves várakozásán nem is változtatott a cég. Ennek ellenére a részvényárfolyam 6%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Kedvező gyorsjelentésekkel örvendeztették meg a befektetőket a nagy amerikai gyógyszercégek ma piacnyitás előtt, ami talán segíthet levenni némi nyomást a részvényekről, amit az amerikai egészségügyi rendszer körüli változások félelme táplál. A Pfizer a vártnál kicsivel magasabb 13,1 milliárd dolláros árbevételen 0,85 dolláros EPS-t ért el a várt 0,76 dollárral szemben. 2019-es profitelőrejelzését minimális mértékben megemelte a cég. A január óta erősödő dollár ugyan kedvezőtlenül hat a profitra, de a működési hatékonyság javulása ezt kompenzálni tudja. Az árfolyam közel 2%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

A várakozásokat felülmúló első negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Merck & Co. is. Az árbevétel 10,8 milliárd dollárt tett ki a várt 10,5 milliárd dollárral szemben, amin 1,22 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,05 dollárral szemben. A teljes gazdasági évre 2%-kal megemelte egy részvényre jutó profitelőrejelzését a cég, ezzel most 4,67-4,79 dollár közötti EPS-t vár. Az elemzők ennek a sávnak az alját várták eddig. Az árfolyam 2%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Nagyjából a vártnak megfelelő számokkal rukkolt elő az Eli Lilly, miután a vártnak megfelelő 5,1 milliárd dolláros árbevételen 1,33 dolláros EPS-t jelentett a várt 1,30 dollárral szemben. A teljes 2019-es évre 5,60-5,70 dollár közötti EPS-t vár a cég, míg a konszenzus 5,63 dollárt várt eddig. Az árfolyam nem mutat érdemi reakciót piacnyitás előtt.

A gyengélkedő kínai piac rányomta a bélyegét a General Motors első negyedéves teljesítményére, így az autógyártó 34,9 milliárd dolláros árbevételt ért el a várt 35,3 milliárd dollárral szemben, ami 3%-os visszaesés év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény 1,41 dollár lett a várt 1,11 dollárral szemben, a felülteljesítés azonban főként a Lyft utazásmegosztó cégben való részesedésének köszönhette a vállalat. Az USA-ban a nagy prfoitmarzsú pickup teherautók népszerűségének köszönhetően jól teljesített a cég, azonban Kínában 18%-kal visszaesett az árbevétel. Az árfolyam 2,5%-kal esik piacnyitás előtt.

Felülmúlta az első negyedéves európai növekedés a várakozásokat. Az eurozóna egésze év/év alapon 1,2%-kal, q/q alapon pedig 0,4%-kal bővült. Mindkettő 0,1 százalékponttal haladta meg a várakozásokat. Bár részletes bontás egyelőre még nem ismert, de valószínűleg az ipar támogatta a növekedést.

Váratlanul nagy ugrás volt a német inflációban, ami áprilisban 2,0%-ra gyorsult a várt 1,5% helyett. A hirtelen ugrás hátterében főleg az utazási kiadások növekedése áll, melyet a húsvéti szünet befolyásolt, valamint an energiaárak növekedése is szerepet játszott az infláció gyorsulásában.

A vártnál nagyobb GDP némi megnyugvással szolgálhat az EKB számára is, hogy a lassúlás tényleg csak átmeneti volt. Egyúttal azt is jelentheti, hogy további lazítás nem várható a jegybank részéről.

Holnap a magyarhoz hasonlóan az európai tőzsdék többsége zárva tart, ez alól kivételt jelent a londoni tőzsde.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás