Higít a Tesla

2019.05.02. 15:20 • Erste Uzsonna

Minimális elmozdulást mutatnak a főbb határidős részvényindexek az USA-ban piacnyitás előtt.

Elon Musk tartotta magát szokásához, miszerint megszegi korábbi hangzatos ígéreteit. Ezúttal azzal a tavaly többször hangoztatott ígérettel ment szembe, miszerint már nem kényszerül a Tesla újabb tőkebevonásra a készpénz szűke miatt. Miután ezt az első negyedéves elemzői tájékoztatón már előkészítette, most hivatalosan is bejelentésre került, hogy 2 milliárd dollár értékben kíván új forrást bevonni a cég. Ebből 1,35 milliárd dollárnyit átváltható kötvények formájában, amivel egyidőben nagyjából 2,7 millió új részvényt is kibocsát a cég, ami megfelelő kereslet esetén 3,1 millióra is emelkedhet. A részvénykibocsátásból származó hígulási hatás nagyjából 1,5%-ra rúg, míg ha az átváltható kötvény a jövőben valószínűsíthetően átváltásra kerül az is hasonló hatással járhat. Ennek ellenére piacnyitás előtt 4%-kal emelkedik a részvényárfolyam, ami annak lehet a jele, hogy a befektetők örülnek annak, hogy hajlandó ismét új forrást bevonni a cég, amiből finanszírozhatja ambiciózus növekedési terveit.

Nem sikerült túl acélos gyorsjelentéssel előrukkolnia a Tevanak az első negyedévre, miután a várttól kicsit elmaradó 4,3 milliárd dolláros árbevételen a vártnak megfelelő 0,60 dolláros tisztított EPS-t ért el. A vállalat saját fejlesztésű slágerterméke (copaxone), melynek nemrégiben járt le szabadalma csupán 335 millió dollárt hozott a konyhára a várt 407 millió dollárral szemben, ami komolyabb negatívumnak számít. Ezt kisebb mértékben kompenzálni tudta a vállalat egy-két új ígéretes készítménye, ez azonban egyelőre kevésnek bizonyult. A költségcsökkentések tovább folynak, azonban az érdemi fordulat egyelőre nem érkezett el. Az árfolyam 3%-kal esik az izraeli tőzsdén a jelentést követően.

20%-kal emeli negyedéves osztalékát a Caterpillar 1,03 dollárra, amit a következő négy évben magas egyszámjegyű százalékos mértékben tovább tervez emelni éves szinten. A hírre 1%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás