Nagyobb foglalkoztatottság kisebb bérnövekedés

2019.05.03. 14:49 • Erste Uzsonna

Kedvező hangulatban indulhat ma a kereskedés Amerikában. A határidős piacokon a Dow és az S&P 0,4%-ot, a Nasdaq pedig 0,7%-ot emelkedik.

Fél háromkor érkeztek ma az amerikai munkaerőpiaci adatok. A nem mezőgazdasági foglalkozatottak száma a vártnál több, mint 70 ezer fővel, 263 ezer fővel bővült. Ennek megfelelően a munkanélküliségi ráta 3,8%-ról, 3,6%-ra csökkent, amiben az aktivitási ráta csökkenése is szerepet játszott.

A magas foglalkoztatottságbővülés ellenére az átlagos órabérek növekedési üteme a várt enyhe emelkedés helyett csak 3,2%-on stagnált.

A mai adatok megerősítették a jegybankelnök pénteki szavait, aki robosztus foglalkoztatottságbővülésről beszélt, alacsony inflációs kockázatok mellet.

Áprilisban a vártnál nagyobb mértékben ugrott meg az infláció az eurozónában. A maginfláció 0,8%-ról 1,2%-ra, az infláció pedig 1,4%-ról 1,7%-re gyorsult. Főleg a szolgáltatások drágultak és z idei későbbi Húsvét is befolyásolta az inflációt, így nagyrészt egyszeri kiugrást tapasztalhattunk.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás