Ellentmond a kínai lassulásnak az Alibaba

2019.05.15. 15:43 • Erste Uzsonna

A gyenge kínai makroadatok elrontották a hangulatot a világ börzéin, így tovább zajlik az elmúlt héten indult korrekció. A vezető amerikai részvényindexek 0,8% körüli esést mutatnak piacnyitás után.

A várt 13,3 milliárd dollárral szemben 13,9 milliárd dolláros árbevételt ért el az Alibaba a gazdasági negyedik negyedévben, ezzel 41%-os növekedést elérve év/év alapon, ami megegyezik az előző negyedév növekedési ütemével. Ráadásul jüanban számítva az árbevétel 51%-os növekedést mutatott. Ezzel elmaradt a sokak által várt lassulás a növekedési ütemben, ami erős pozitívum. Az egy részvényre jutó tisztított EPS dollárban 1,27 dollár lett a várt 0,95 dollárral szemben, ami 40%-os növekedés év/év alapon. A felhőalapú szolgáltatásokból származó bevétel 76%-kal nőtt év/év alapon 1,1 milliárd dollárra, ami továbbra is kifejezetten erős növekedési ütem. A számokból az látszik, hogy a vállalat továbbra is dinamikusan növekszik a kínai gazdaság felől érkező bizonytalan hírek ellenére. Az árfolyam volatilis kezdés után 1%-kal emelkedik piacnyitás után.

Közzétette negyedéves jelentését a kínai internetóriás, a Tencent is. Az árbevétel ez esetben elmarad a várakozásoktól és „csupán” 16%-ot nőtt év/év alapon, 86 milliárd jüanra a várt 88 milliárd jüannal szemben. A nettó profit 27 milliárd jüan lett jócskán felülmúlta a 19 milliárd jüanos konszenzust, ami főként a cég befektetéseinek a felérétékelődésének volt köszönhető.

Gyenge hónapot zártak áprilisban az amerikai fogyasztók, miután a kiskereskedelmi forgalom 0,2%-kal esett hó/hó alapon a várt 0,2%-os növekedéssel szemben. A GDP számításához használt tisztított adatsor stagnálást mutatott a várt 0,3%-os emelkedéssel szemben. Ezzel pedig a ma hajnali gyenge kínai adatok után az USA-ból is gyengébb fogyasztói adatok érkeztek, ami nem jó előjel a második negyedévre.

Az ipari termelés is gyengébb képet mutatott áprilisban, miután 0,5%-os visszaesés volt tapasztalható hó/hó alapon a várt stagnálással szemben. Kisebb pozitívum, hogy az előző havi adatot 0,1%-os visszaesésről 0,2%-os növekedésre korrigálták.

Ezzel szemben kisebb jó hír, a New York-i Fed feldolgozóipari indexe 17,8 pontra ugrott az előző havi 10,1 és a várt 8 ponttal szemben.

A várakozásoknak megfelelően 1,2% lett az eurozóna éves GDP növekedése az első félévben. Az EU tagországok között Magyarországon volt a legnagyobb növekedés, negyedéves szinten 1,5%, szemben az euro zóna 0,4%-os átlagával.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás