Ismét kezd eluralkodni a félelem a piacokon

2019.05.17. 15:31 • Erste Uzsonna

Az elmúlt napok felpattanását követően ismét elromlott a nemzetközi piaci hangulat a mai napon. A befektetők elképzelhető, hogy kezdenek ráébredni arra, hogy az USA és Kína közötti viszony romlása komoly féket jelenthet a világgazdaság számára. Amennyiben az USA valóban megtiltaná amerikai cégeknek a Huawei-nek való beszállítást, azzal komoly láncreakciót indíthatna el. Az amerikai félvezető szektorból többek között a Qualcomm, a Qorvo, a Skyworks Solutions, az Avago Technologies olyan cégek, amelyek árbevételének nagyjából 10%-a vagy még annál is több a kínai cégtől származik. Ezzel kulcskérdés, hogy vajon mennyire lesz engedékeny a Kereskedelmi Hivatal a szükséges engedélyek kiadásával, illetve, hogy ez mennyi időt vesz igénybe. Ennek megfelelőn piacnyitás után a Nasdaq mutatja a leggyengébb teljesítményt 1% körüli eséssel, amit nem sokkal követ az S&P500 és a Nasdaq is.

Donald Trump hivatalosan is bejelentette, hogy 180 napot ad a Kereskedelmi Minisztériumnak arra, hogy megoldási javaslattal álljon elő az európai és japán autóimportok nemzetbiztonságra gyakorolt kockázatával kapcsolatban. Ezzel azonban megoldás nem született csupán el lett odázva a probléma.

Megérzi a Deere a kereskedelmi háború okozta hullámokat, ugyanis az amerikai farmerek igyekszenek elhalasztani beruházásaikat a bizonytalan kereslet hatására. Ugyan a gépgyártó 10,3 milliárd dolláros árbevétele megfelelt a várakozásoknak a gazdasági második negyedévben, az egy részvényre jutó tisztított profit 3,52 dollár lett a várt 3,62 dollárral szemben. A teljes gazdasági évre már csak nagyjából 5%-os árbevétel-növekedést vár a cég az eddig várt 7%-kal szemben. A hírekre az árfolyam 4%-kal esik piacnyitás után.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás