Tovább adják a félvezetőket

2019.05.20. 16:01 • Erste Uzsonna

További eséssel kezdődött a hét a tengerentúlon, miután a Huawei-re kivetett szankcióktól sújtott félvezetőszektor részvényeit tovább adják a befektetők. Így nem meglepő, hogy a Nasdaq vezeti az esést nagyjából 1,5%-os mínusszal, a Dow és az S&P500 0,6-0,8%-kal csökken. A Google 2,4%-kal esik azt követően, hogy a hétvégén bejelentette, hogy az amerikai szankciók miatt az új Huawei készülékekhez nem fog hardvereket és szoftvereket biztosítani.

Egyre több amerikai félvezető cég jelneti be, hogy leállította szállítmányait a Huawei felé, sőt a mai napon az optikai eszközöket gyártó Lumentum Holdings új negyedéves várakozást is közölt az eset miatt. Ebben korábbi 405-425 millió dolláros árbevétel-várakozását 375-390 millió dollárra vágta vissza a mostani negyedévre, míg üzemi marzs várakozását 18-20%-ról 15,5-17%-ra. A vállalat közleménye szerint nem tudják megjósolni azt, hogy mikor tudnának esetleg újra beszállítani a Huaweinek. Ez pedig kifejezetten rosszul jön az amerikai félvezetőszektornak, pont akkor, amikor még sok cégnél megemelkedett készletek vannak a tavaly indult korrekciós ciklus miatt, ami a vállalatok többségét érintette.

Nagyot emelkedik ma a T-Mobile U.S. és a Sprint árfolyama, miután az Amerikai Kommunikációs Bizottság elnöke azt mondta, hogy engedélyezni fogja a két cég összeolvadását, amennyiben azok tartják magukat az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott vállalásaikhoz.

Továbbra is eladói nyomás helyezedik a Tesla-ra, a mai piacnyitás után már a 200 dolláros szinttel kacérkodik az árfolyam. Az árfolyam esése pénteken ismét begyorsult, miután egy vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egy idén márciusi floridai baleset során be volt kapcsolva a Tesla robotpilótája, és az autó így karambolozott. Ez ugyan nem a Tesla hibája volt, mert a sofőr nem tartotta az előírásoknak megfelelően a kezét a kormányon, azonban az eset felhívta arra a figyelmet, hogy még komoly hiányosságok rejlenek az új technológiában.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás