Egyre feszesebbnek tűnik az amerikai munkaerőpiac

2019.07.03. 15:46 • Erste Uzsonna

Kitart a részvénypiacok lendülete az új csúcsok körül az USA-ban, piacnyitás után 0,2-0,3% körüli pluszokat láthatunk. A mai napon rövidített kereskedés lesz magyar idő szerint fél 8-ig, holnap pedig kereskedési szünnap, ugyanis a Függetlenség napját ünneplik a tengerentúlon.

Az előző havi, a megszokottnál „gyengébb” adatot követően ismét nem lett túl acélos az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból júniusra, miután összesen 102 ezerrel nőtt a magánszektorban foglalkoztatottak száma. Az újabb „gyengébb” adat mögött azonban valószínűleg nem az áll, hogy nehezebb az embereknek munkát találni az USA-ban, sokkal inkább az, hogy nem áll már elegendő munkaerő rendelkezésre. Amennyiben ez a folyamat a pénteki munkaerőpiaci adatokban is meglátszik, az megerősítése lehet annak, hogy egy igen feszes állapotába lépett az amerikai munkaerőpiac. Kérdés, hogy ilyen körülmények között valóban szükséges-e a Fed-nek az alapkamat csökkentése.

Ezt támasztja alá az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma is az elmúlt héten az USA-ban, ami továbbra is kifejezetten alacsony szinteken tartózkodik. A legutóbbi adat szerint 221 ezer főre rúgott ez a szám az előző heti 229 ezret követően.

2020-ra is szigorúbb költségvetéssel készülne Olaszország, annak érdekében, hogy elkerülje a túlzott deficit eljárást. A 2019-es hiánycélokat már a hét elején csökkentették, most pedig ígéretet tettek a szigorú 2020-as költségvetésre, igaz új, számszerű célokat nem fogalmaztak meg. Főként a jóléti kiadásokon spórolnának, például továbbra is elhalasztják az alapjövedelemként emlegetett, valójában inkább szociális segélyprogram bevezetését, ami a választások fő ígérete volt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás