Továbbra sem meggyőzőek a nagybankok

2019.07.16. 15:35 • Erste Uzsonna

Semleges tartományban tartózkodnak az amerikai határidős indexek piacnyitás előtt.

Nagyjából hasonló folyamatokról tanúskodtak a J.P. Morgan második negyedéves számai, mint amikről tegnap a Citigroup beszámolt. A negyedéves tisztított egy részvényre jutó eredmény 2,59 dollár lett felülmúlván a 2,50 dolláros konszenzust. Mindezt 29,6 milliárd dolláros bevételen érte el a cég. A részvénykereskedési üzletág bevétele 12%-kal esett év/év alapon alulmúlván a konszenzust, a kötvénykereskedési üzletág azonba felfelé lógott ki a sorból 3,7 milliárd dolláros bevételével (+7% év/év) a várt 3,3 milliárd dollárral szemben. A befektetési banki tevékenységből származó bevételek 1,8 milliárd dollárt tettek ki, 9%-os visszaesést felmutatva. A lakossági és közösségi bankolási részleg itt is jól teljesített, ami az amerikai belső fogyasztás erejét jól szemlélteti. Az innen származó bevétel 11%-kal nőtt év/év alapon 13,8 milliárd dollárra, miközben a profit 4,2 milliárd dollár lett 22%-ot növekedvén. Ez részben a magasabb kamatmarzsoknak volt köszönhető, ezek azonban a Fed esetleges kamatcsökkentései miatt könnyen csak átmeneti húzóerőnek bizonyulhatnak. Emiatt a bank egész éves 58 milliárd dollár feletti nettó kamatbevétel várakozását 57,5 milliárd dollárra vágta vissza, ami azért különösen figyelemreméltó, mivel a bevételeinek több mint fele tavaly innen származott. Ezzel összességében nem tudta meggyőzni a J.P. a befektetőket, így a tegnapi 1,2%-os esés után ma piacnyitás előtt újabb 1,6%-os mínuszt mutat a részvényárfolyam.

A Wells Fargo-nak sem sikerült maradandót alkotnia a második negyedévre, miután nettó kamatbevétele 12,1 milliárd dollárra esett vissza a várt 12,3 milliárd dollárral szemben, ami a nettó kamatmarzs további esésének volt köszönhető 2,82%-ra (várt: 2,86%) az egy évvel korábbi 2,93%-ról. Az egy részvényre jutó eredmény ugyan 1,17 dollárral megfelelt a várakozásoknak, a Fed esetleges kamatcsökkentései azonban tovább ronthatnak a már most sem túl jó képet festő folyamatokon. Az árfolyam 1%-kal esik piacnyitás előtt.

Sokan nem hitték volna, de a befektetési banki szolgáltatásokra specializálódott Goldman Sachs tudta elsőként a nagybankok közül igazán pozitívan meglepni a nagyérdeműt. Ezt azzal érdemelte ki, hogy a részvénykereskedési üzletágának bevétele 6%-kal nőtt év/év alapon a riválisok 5-10% körüli visszaesésével szemben, ezzel 2 milliárd dollárt kitéve az 1,8 milliárd dolláros konszenzushoz képest. A kötvénykereskedési üzletágban azonban a Goldman sem tudott nagyot húzni, itt 13%-kal estek a bevételek 1,5 milliárd dollárra, alulmúlván az 1,6 milliárd dolláros konszenzust. A befektetési banki szolgáltatásokból származó bevétel a Citihez és a J.P. Morganhez hasonlóan 9%-os visszaesést mutatott 1,9 milliárd dollárra a vártnak nagyjából megfelelően. Összességében a tisztított EPS 5,81 dollár lett a várt 4,93 dollárral szemben. Piacnyitás előtt 1%-kal emelkednek a részvények.

A kedvező májusi adatokat követően júniusban is példásra vizsgáztak az amerikai fogyasztók, miután a GDP adatokhoz használt kiskereskedelmi forgalmi mutató 0,7%-kal nőtt hó/hó alapon a várt 0,3%-kal és a felfelé korrigált előző havi 0,6%-kal szemben júniusban. Eközben az ipar gyengélkedése tovább tart, hó/hó alapon stagnálás volt az ipari termelésben júniusban, ami év/év alapon is csupán 1,3%-os emelkedést jelentett. Ez kisebb mértékben alulmúlta a várakozásokat. Ezzel összességében továbbra is jó lehet az esély arra, hogy következő ülésén kamatot csökkentsen a Fed.

Tovább romlottak az európai gazdasági kilátások. A júliusi Zew index alapján a gazdasági környezet jelenlegi megítélése -1,1 pontra csökkent a korábbi 7,8 pontról. A német gazdasági kilátások is romlottak az index értéke -24,5 pontra csökkent, ami 7 éves mélypontnak felel meg.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás