Jelentős élénkítő csomagon dolgozik az EKB

2019.07.25. 15:17 • Erste Uzsonna

Vegyes mozgást mutatnak piacnyitást megelőzően a határidős részvényindexek. A Dow 0,1%-ot emelkedik, míg az S&P 0,1%-ot, a Nasdaq pedig 0,5%-ot csökken.

Bár nem változtatott a monetáris kondíciókon az EKB, azonban a jegybank így is erőteljes üzenetet küldött, mely alapján az látható, hogy több eszközön keresztül is lazítás jöhet a közeljövőben. A döntést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi explicite jelezte, hogy a romló kilátások miatt, főként a feldolgozóiparban tapasztalt gyengeségek miatt jelentős monetáris lazításra van szükség, azonban a recesszió lehetőségét még így is alacsonynak tartják. Egyrészt változott a kamatpályára való iránymutatás, most már 2020 közepéig a jelenlegi vagy annál alacsonyabb kamatot fog tartani az EKB. A jegybank vizsgálja egy eszközvásárlási program lehetőségét, ezzel kapcsolatos részleteket Draghi szeptemberre ígért. Szintén vizsgálják a kamatvágás lehetőségét is, melynek negatív hatásai alól a banki eszközök egy részét kivonhatnák, aminek hatására a banki részvények árfolyama pozitívan reagált.

A friss munkanélküli-segély kérelmek száma 218 ezer főre emelkedett a korábbi 206 ezer főről. A tartós munkanélküli-segély kérelmek száma 10 ezer fővel emelkedett a várt stagnálás helyett.

Judy Shelton, aki Trump elnök jelöltje a Fed megüresedő pozíciójára lemondott az EBRD-nél betöltött igazgatói tisztségéről és mostantól már új pozíciójára készül.

Ma piaczárást követően jelenik meg az Alphabet (Google), az Amazon és az Intel eredménye is.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás