Várt felett az amerikai infláció

2019.08.13. 15:13 • Erste Uzsonna

Negatív tartományban kezdhetik az amerikai részvényindexek a mai kereskedést a határidők jelenleg állása szerint, 0,2-0,3% közötti mínuszokat láthatunk.

A várt 1,7%-kal szemben 1,8%-kal emelkedett az infláció az USA-ban júliusban év/év alapon, míg a maginflációs mutató 2,2%-os drágulást mutatott a várt 2,1%-kal szemben. Előbbi esetében 0,2 százalékpontos, utóbbi esetében 0,1 százalékpontos gyorsulást láthattunk az előző hónaphoz képest, ha az év/év alapú számokat hasonlítjuk össze. A fenti adatok jól mutatják, hogy az amerikai belső fogyasztás továbbra is erős, ami képes érdemi inflációt generálni szemben a fejlett gazdaságok többségével. Ezzel azonban elveszhet a Fed egyik fontos érve a további kamatcsökkentés mellett, miszerint az infláció az utóbbi hónapokban tartósan a jegybanki cél alatt alakult. A Fed irányadó rátaként nem a most publikált adatot, hanem az augusztus 30-án publikálásra kerülő, fogyasztói kiadásokból visszaszámított árváltozásokat (PCE) használja. Ennél a mutatónál a legutóbbi év/év alapú emelkedés a maginflációban 1,6% volt. A híreket követően a dollár minimális erősödést mutatott az euróval szemben, míg a határidős indexek enyhe esést mutattak.

A vártnál is gyengébb lett a német és az Eurozónás Zew index is. Főként a gazdasági kilátások megítélése romlott nagyot, az erre vonatkozó komponens Németországban -24,5 pontról -44,1 pontra esett vissza, ami határozottan a gazdasági környezet romlására utal. Utoljára 20111 októberében volt ennél rosszabb a gazdaság kilátásának a megítélése.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás