Továbbra is erős az amerikai belső fogyasztás

2019.08.15. 15:15 • Erste Uzsonna

Volatilis kereskedést láthattunk eddig ma az amerikai határidőkben, piacnyitás előtt már felfelé billen a mérleg. Jelenleg 0,6-0,7% körüli pluszokat láthatunk.

Jól sikerült a Walmart második negyedéve, miután a vártnak megfelelő 130 milliárd dolláros árbevételen 1,27 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,22 dollárral szemben. A legalább egy éve nyitva tartó üzletekben az értékesítések 2,8%-kal nőttek év/év alapon az USA-ban a várt 2,5%-kal szemben, ami főként annak volt köszönhető, hogy nagyobb címletekben vásároltak az emberek. Egész éves várakozását ebben a mutatóban a korábban megcélzott 2,5-3% közötti sáv tetejére várja most már a cég, ami optimizmust sugároz a folytatással kapcsolatban. Az online értékesítések 37%-kal nőttek év/év alapon, mai továbbra is erős dinamikát mutat. A jó hírekre az árfolyam 6%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

A Walmart kedvező számai mellett makrofronton is újabb kedvező fogyasztói adatok érkeztek az USA-ból július hónapra. Ez abban nyilvánult meg, hogy 0,7%-os növekedést mutatott hó/hó alapon a kiskereskedelmi forgalom a várt 0,3%-kal és az előző havi 0,4%-kal szemben. A GDP számításához használt kiskereskedelmi mutató 1%-kal növekedett a várt 0,4%-kal szemben. Mindez arról tanúskodik, hogy az amerikai fogyasztó köszöni szépen, jól van, kereskedelmi háború ide vagy oda.

A legmagasabb elemzői várakozást is felülmúlta az Alibaba árbevétele a második negyedévben, ezzel a cég kisebb mértékben rácáfolt a kínai lassulásra. Az árbevétel 42%-kal növekedett év/év alapon 16,3 milliárd dollárra a várt 15,8 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 1,78 dollár lett a várt a 1,46 dollárral szemben. Az erős negyedéves számok mögött részben a 6.18 névre keresztelt online vásárlási fesztivál sikere állt, amit anno még a rivális JD.com hozott létre. Emellett több újítást is bevezetett az Alibaba, ami személyre szabott vásárlási élményt nyújt a felhasználóknak, ezek szintén hozzájárultak a várt feletti növekedéshez. A hírekre az árfolyam 3%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

A várt felett alakult júliusban a New York-i és a philadelphiai Fed feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe. Előbbi esetében 4,8-ra pontra ugrott a mutató az előző havi 4,3 és a várt 2 ponttal szemben, míg utóbbinál 16,8 pontos érétket láthattunk a várt 9,5 és az előző havi 21,8 ponttal szemben.

Közzétette Kína hivatalos álláspontját a Trump által belengetett, majd félig elhalasztott új importvámokkal kapcsolatban. A kínai fél szerint ezzel a lépéssel Trump megszegte a közte és Xi Jinping között létrejött megállapodást a Japánban rendezett G-20 csúcstalálkozó során. Kína szerint nem elegendő az USA részéről az a gesztus, hogy a tervezett vámok fele csupán december 15-től lépne életbe szeptember 1. helyett, így ez válaszlépést kíván. A legfrissebb információk szerint szeptemberben továbbra is terveznek személyes találkozót egymás közt a felek.

Az idei évben ugyan még mindig magas, de elmarad a tavalyi évétől az amerikai nagyvállalatok sajátrészvény-visszavásárlási aktivitása. A J.P. Morgan friss elemzésé szerint eddig az idei évben 465 milliárd dollárnyi saját részvény visszavásárlásáról tettek bejelentést a cégek, míg tavaly július végére ez az érték már 617 milliárd dolláron állt. A tavalyi év egyébként kiugró volt ebből a szempontból, ugyanis 2017-ben „csupán” 551 milliárd dollár, míg 2016-ban 529 milliárd dollár értékben jelentettek be sajátrészvény-visszavásárlást a cégek.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás