Az olajárak és a járműipar: kéz a kézben

2019.08.16. 17:14 • Erste Research Blog

Az USA és Kína közti kereskedelmi háború, és az emiatt is részben kialakuló globális autóipari recesszió az egyik fő félelem az olajpiacon. Az OICA (Organization of Motor Vehicle Manufacturers) adatai szerint már 2018-ban is 1,1%-kal visszaesett a világ járműgyártása, amire csak 3 alkalommal került sor az elmúlt 20 évben (Forrás: http://www.oica.net/category/production-statistics/2018-statistics/). A tavalyi 95,7 millió darab elkészült jármű közel 1 millióval van alatta a 2017-es értéknek.

A helyzet idén még rosszabb. Egyedül Japánból érkezett pozitív szám (a termelés növekedése +3% az év első öt hónapjában), az Egyesült Államokban enyhe 2%-os volt a visszaesés júliusig, míg Kínában, Indiában és Németországban kétszámjegyű volt a zuhanás. Különösen Németország (-12%) és Kína (-13%) szembeötlő, mivel ezeken a piacokon 2009 óta nem volt ilyen drasztikus csökkenés.

A gépjárműgyártásnak van az egyik legnagyobb és legkiterjedtebb értéklánca a Földön, ezért központi szerepe van a világgazdaságban.

A járműgyártás gyengesége a globális ipari termelés visszaesésének fő oka 2018 év közepe óta. Az olaj iránti keresletnövekedés egyik fő forrása a növekvő járműflotta, ráadásul maga a járműgyártási tevékenység is alapvetően energia és alapanyag igényes, tehát az olajkeresletre jelenleg ez is csökkentőleg hat. Az iparág jelentősen hozzájárul a középosztály életszínvonalához és egy adott ország exportjához, a marketing és az autóeladások pedig növelik az üzemanyagok iránti keresletet.

Az olajkereslet valószínűtlen, hogy egy ilyen helyzetben érdemben emelkedni tud. Ha nem sikerül megállítani a járműtermelés és az értékesítések visszaesését, akkor az olajkereslet sem tud bővülni. Ez az egyik oka, hogy 2018-ben már alig láttunk növekedést a kőolaj felhasználásban. A kép 2019. első felében tovább romlott, így egyelőre csak a remény maradt, hogy az év fennmaradó részében megfordul a trend.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás