Aktivista befektető bukkant fel az AT&T-nél

2019.09.09. 15:20 • Erste Uzsonna

Optimista hangulatban kezdik a hetet a vezető amerikai részvényindexek, 0,2-0,3% körüli pluszokat mutatnak a határidők piacnyitás előtt.

Új kiszemeltet talált magának a híres aktivista befektető, Paul Singer, az Elliott Management igazgatója. A cég ma fedte fel, hogy 3,2 milliárd dolláros pozíciót épített ki az AT&T-ben, és már el is juttatott egy levelet a cégnek azzal kapcsolatban, hogy milyen reformok lennének szükségesek, hogy az növelni tudja a részvényesi értéket. Az Elliott szerint a cégnek meg kéne válnia több, nem létfontosságú eszközétől (Direct TV műholdas üzletág, mexikói kitettség egy része), fel kéne hagynia az olyan felvásárlásokkal, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a cég stratégiájához, illetve komoly költségcsökkentésre is lenne tér. Az Elliott most közzétett részesedése csupán 1,2%-os a cégben, viszont, ha meg tudna győzni más befektetőket arról, hogy a tervek végrehajtása valóban komoly részvényesi érték növekedéssel járna (ahogyan ezt szokta), akkor valóban jöhetnének mélyreható változások a cégnél. Ezek reményében 8%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás előtt.

Optimistán nyilatkozott az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin a Fannie Mae és Freddie Mac intézmények privatizálásával kapcsolatban. Mnuchin szerint hamarosan döntés érkezhet arról, hogy a jelzáloghitelek értékpapírosításával foglalkozó vállalatok ismét megtarthassák az általuk termelt profitot, illetve egyéb részletek is napvilágot láthatnak. Szerinte erre a következő 3-6 hónapban sor kerülhet, miközben sokan inkább a jövő évi választások utánra várták ezt a lépést. Emellett egy bírosági döntés is pozitívan hatott a részvények árfolyamára, ami szerint az állam jogtalanul csatornázta át magához a vállalatok teljes profitját az elmúlt években. Ez több korábbi ítélettel szembe ment, ahol az ellenkezőjét mondták ki. A hírekre a vállalatok árfolyama 25%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás