Zéró kamatot követel Trump

2019.09.11. 15:46 • Erste Uzsonna

Minimális emelkedéssel kezdték a vezető amerikai részvényindexek a kereskedést, 0,1-0,2% körüli pluszokat láthatunk.

Tovább ostorozta ma a Fed-et Donald Trump twitteren, ezúttal már addig jutott, hogy zéró vagy annál is alacsonyabb alapkamatot követelt. Szerinte egyedülálló alkalom kínálkozna arra, hogy érdemben csökkenjen az amerikai államadósság kamatterhe, amit ki kell használni. A Fed egyelőre határozottan ellenáll az elnök nyomásának, ami a jövőben is minden bizonnyal fennmarad, amíg a jelenlegi tagok ülnek a Nyíltpiaci Bizottságban.

A várt felett alakultak a termelői árak az USA-ban augusztus hónapban, miután év/év alapon 1,8%-os drágulást láthattunk a várt és az előző havi 1,7%-kal szemben. Az élelmiszer- és energiaáraktól tisztított mutató 2,3%-os drágulást mutatott a várt 2,2%-kal és az előző havi 2,1%-kal szemben. 2018 óta lassulást láthatunk a mutatóban, ami az egyre visszafogottabb globális kereslet számlájára írható. A tény, hogy augusztusban emelkedtek az árak, arra utalhat, hogy a hónapban annyira nem lehetett rossz az ipari aktivitás az USA-ban. Igaz, ennek az ISM feldolgozóipari indexe kissé ellentmond. Érdemes figyelni a következő hónapokat, hogy merre billen majd a mérleg a folytatásban.

Lemaradó a mai kereskedésben az Amazon, miután a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálatot kezdeményezett azt illetően, hogy nem él-e vissza a cég a piaci erőfölényével, amivel versenyt sérthet. A hírek szerint a bizottság olyan kisvállalatokat kérdez ki, akik az Amazonon értékesítenek. Ez arra utal, hogy átfogó vizsgálatot indítottak a céggel szemben.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás