Elnyúló lazításra készül az EKB

2019.09.12. 15:28 • Erste Uzsonna

Több ponton is lazított monetáris politikáján az EKB és jelezte elkötelezettségét a további lazítás irányába is, amennyiben arra szükség lesz. Az EKB 10 bázisponttal -50 bázispontra csökkentette a jegybanki betétikamatot és az iránymutatás szerint a jelenlegi vagy az alatti kamatok várhatóak, egészen addig amíg arra szükség van, vagyis az időbeli hatályra vonatkozó utalás eltűnt a közleményből.

November 1-től újra indítják a várt 1 év futamidő helyett nyíltvégű eszközvásárlási programot, viszont csak 20 milliárd eurós összeggel. A közlemény szerint az első kamatemelést megelőzően rövid idővel szüntetik be az eszközvásárlást. Viszont a limiteken nem változtattak, továbbra is „csak” a kibocsátott mennyiség 1/3-át vásárolhatja meg az EKB, így bizonyos kötvények esetében könnyen limitprobléma ütközhet a jegybank.

Ami meglepetés, hogy a bankok számára vonzóbbá tették a TLTRO finanszírozás kamatozását és a futamidőt is 2 évről 3 évre növelték.

A bankok részben mentesülnek a negatív alapkamatok kedvezőtlen hatása alól, ami szintén a vártnak megfelelő.

Az EKB lefelé módosította az inflációs és GDP előrejelzéseket is. Az idei GDP előrejelzést 1,2%-ról 1,1%-ra, a jövő évit 1,4%-ról 1,2%-ra módosították, míg a 2021-es előrejelzést 1,4%-on tartották. Infláció tekintetében idénre 1,3% helyett 1,2%-ot, jövőre 1,4% helyett 1,0%-ot várnak és még a 2021-es előrejelzés szerint sem sikerül elérni az inflációs célt, a korábban várt 1,6% helyett már csak 1,5%-os inflációra számítanak.

Várt feletti maginflációs adatok érkeztek a tengerentúlról augusztus hónapra, miután év/év alapon 2,4%-os emelkedést tapasztalhattak a mutatóban az amerikaiak a várt és az előző havi 2,3%-kal szemben. A várt feletti érték részben a nagyot ugró egészségügyi szolgáltatások árának volt köszönhető.

Csupán 204 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért a tengerentúlon az elmúlt héten, ami arra utal, hogy továbbra is relatíve feszes az amerikai munkaerőpiac.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás