Nem kell az ingyenpénz az európai bankoknak

2019.09.19. 15:08 • Erste Uzsonna

Enyhe optimizmus jellemzi az amerikai részvénypiacot piacnyitás előtt, 0,2% körüli pluszokat mutatnak a határidők.

Már az ingyen pénz sem elég vonzó. Az EKB ma tartotta a TLTRO III program első tenderét, melyen a bankok -0,5% és 0% közötti hozam mellett juthattak forráshoz. A várt 20-100 milliárd euró közötti összeg ellenére mindössze 3,4 milliárd euróra mutatkozott igény, ami meglehetősen alacsony a vonzó kondíciók ellenére is. Ez azt mutatja, hogy jelenleg a bankoknak nincs szüksége további likviditásra, illetve azt is, hogy nincs olyan hitelezési aktivitás a bankrendszerben, ami többlet finanszírozást igényelne. A jelenlegi még csak az első tender kör volt, 2021 márciusáig további alkalmakkor is igényelhetnek majd finanszírozást a bankok.

16,8 pontról 12 pontra esett a philadelphiai Fed feldolgozóipari indexe szeptemberben, ami azonban kissé felülmúlta a 10,5 pontos konszenzust. Ezzel a New York-i Fed hasonló mutatóját követően azt láthatjuk, hogy szeptemberben egyelőre inkább enyhe romlás látható a feldolgozóipari hangulatban.

A várt 213 ezerrel szemben csupán 208 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az lemúlt héten, ami továbbra is egy feszes munkaerőpiacról tanúskodik.

56 milliárd dollár értékben pumpált újabb addicionális likviditást a bankközi piacba a Fed a mai napon, annak érdekében, hogy enyhítse a hét elején kialakult hirtelen likvidtáshiányt.

Trump szerint továbbra sincs veszélyben Jerome Powell elnöki széke a Fed-nél, még annak ellenére sem, hogy komolyan csalódott benne azért, mert számára nem elég laza monetáris politikát folytat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás