Forrósodik a hangulat a kereskedelmi tárgyalások előtt

2019.10.08. 15:34 • Erste Uzsonna

1% közeli eséssel indították a vezető amerikai részvényindexek a mai kereskedést, azt követően, hogy folytatódni látszik a kisebb adok-kapok USA és Kína közt a kereskedelmi tárgyalások elött.

Azt követően, hogy az USA újabb kínai cégeket vett fel arra a feketelistára, amelyen azok a cégek szerepelnek, akik csak külön engedélyekkel üzletelhetnek amerikai cégekkel, Kína máris jelezte, hogy ezt nem fogja válasz nélkül hagyni.

Eközben Kína úgy döntött, hogy nem fogja sugározni az Amerikai Kosárlabdaliga (NBA) előszezonjának meccseit, miután az egyik csapat vezető menedzsere Twitteren arra buzdította az embereket, hogy tartsanak ki Hong Kong mellett. A liga igyekezett elhatárolódni az esettől, de továbbra is tart a vita felek között.

Mindemellett a Bloomberg értesülései szerint továbbra is komolyan foglalkozik azzal a kérdéssel a Fehér Ház, hogy limitálni kéne a kínai részvények súlyát az állami nyugdíjalapokban. A források szerint van, aki ennél tovább menne, és különféle részvényindexekben is megpróbálná ugyanezt elérni.

A várt 1,8%-kal szemben 1,4%-kal estek a termelői árak az USA-ban szeptemberben, míg az élelmiszer- és energiaáraktól tisztított mutató 2%-kal nőtt a várt és az előző havi 2,3%-kal szemben. Ezzel a világ többi részéhez hasonlóan tovább folytatódott a termelői árak esése az USA-ban, ami gyengébb momentumra utal az iparban.

Nagyjából a vártnak megfeleően alakult a kisvállalati optimizmus az USA-ban szeptemberben az NFIB indexe szerint, ami 101,8 pontot mutatott az előző havi 103,1 pontot követően. Az érték az utóbbi évek mélypontja körül van, azonban relatíve magasan amennyiben a válság óta eltelt időt nézzük.

A mai napon magyar idő szerint 20:30-kor Jerome Powell fog beszédet tartani, amit kiemelt figyelemmel kísérhetnek a befektetők.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás