Vegyes képről tanúskodnak az amerikai bankok

2019.10.15. 15:23 • Erste Uzsonna

0,3-0,4% körüli pluszban tartózkodnak a vezető amerikai határidős indexek piacnyitás előtt.

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a J.P. Morgan harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat összességében 30,1 milliárd dolláros bevételt (+8,1% év/év) ért el a várt 28,5 milliárd dollárral szemben. A tisztított EPS 2,68 dollár lett a várt 2,34 dollárral szemben. A kötvénykereskedési üzletág alacsony bázisról 25%-ot nőtt év/év alapon 3,6 milliárd dolláros bevételt generálva a várt 3,1 milliárd dollárral szemben. A részvénykereskedési üzletág bevétele visszaesett 5%-kal 1,5 milliárd dollárra a várt 1,7 milliárd dollárral szemben. A nettó kamatbevétel 14,2 milliárd dollár lett a vártnak megfelelően, ez 2,3%-os növekedés év/év alapon. Egész évre minimális mértékben megemelte erre vonatkozó várakozását a cég. A nettó kamatmarzs a vártnak megfelelő 2,41% lett az egy évvel ezelőtti 2,51%-ot és az előző negyedévi 2,49%-ot követően, amire a Fed kamatvágásai nyomják rá bélyegüket. A bank vezérigazgatója, Jamie Dimon kevésbé fogalmazott már optimistán a gazdasági kilátásokról, mint korábban, de kiemelte, hogy a belső fogyasztás továbbra is erős. Az árfolyam 2%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Alulmúlta a Goldman Sachs a harmadik negyedévben a várakozásokat, miután 4,79 dolláros EPS-t jelentett a várt 4,86 dollárral szemben. A kereskedési üzletág bevételei a vártnál jobban alakultak, összesen 3,3 milliárd dolláros bevételt generálva, ami 6%-os növekedés /év/év alapon. A befektetési bank tevékenységekből származó bevétel azonban 15%-ot esett, így 1,7 milliárd dollár lett a várt 1,8 milliárd dollárral szemben. A bank költség/bevétel hányadosa 66%-ra nőtt az egy évvel ezelőtti 64%-ot követően. Ezt a felemás képet a bank befektetései tovább rontották a negyedévben, ugyanis az Uber és Tradeweb befektetésükön is leírást kellett végrehajtaniuk.

Vegyes képet mutatott harmadik negyedéves gyorsjelentésében a Citigroup is. Az 1,97 dolláros tisztított EPS minimális mértékben meghaladta a várakozásokat, ez azonban jórészt erős sajátrészvény-visszavásárlási aktivitásnak volt köszönhető, mai egy év alatt a részvényállomány 11%-át foglalta magába. A kereskedési bevételek és a befektetési banki bevételek a J.P. Morganéhez hasonló képet festettek. Részvény fronton a vártnál kissé gyengébben teljesített a bank, míg a kötvényüzletág felülmúlta a várakozásokat. A befektetési banki tevékenységből származó bevétel 4%-kal nőtt 1,2 milliárd dollárra. A Treasury üzletág bevételei 6%-kal nőttek 2,4 milliárd dollárra, ami egy erős pozitívum volt. A hitelkártya üzletág bevételei 11%-kal, 2,3 milliárd dollárra nőttek, ami továbbra is erős belső fogyasztásról tanúskodik. A vállalat pénzügyi igazgatója többször beszélt arról, hogy eléggé kiszámíthatatlan gazdasági környezettel kellett szembenézniük a negyedévben. Az árfolyam közel 1%-kal esik piacnyitás előtt.

A vártnál gyengébb harmadik negyedéves számokat közölt a Wells Fargo, miután 1,12 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 1,15 dollárral szemben. A nettó kamatbevétel 11,6 milliárd dollárral megfelelt a várakozásoknak, míg a nettó kamatmarzs 2,66%-ra esett az egy évvel ezelőtti 2,94%-ról. Az árfolyam 1%-kal esik piacnyitás előtt.

60,4 milliárd dolláros (+7% év/év) árbevételen 3,88 dolláros tisztított EPS-t ért el a UnitedHealth, ezzel felülmúlta az 59,7 milliárd dolláros árbevétel- és 3,75 dolláros EPS-várakozást. Egész éves EPS-várakozását a 14,7-14,9 dolláros sávról 14,9-15 dollárra emelte a cég.

Szintén a várt feletti eredményt ért el a Johnson & Johnson az egészségügyi szektorból, miután 2,12 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 2,01 dollárral szemben. Egész éves várakozását nagyjából hasonló mértékben megemelte a cég.

Részvényenkénti 7,15 dolláros tisztított EPS-t ért el a BlackRock a harmadik negyedévben, ezzel felülmúlta a 6,97 dolláros elemzői konszenzust. Ez visszaesést jelent a 7,54 dolllláros egy évvel ezelőtti értékhez képest.

Az ügyhöz közel álló források szerint nehezen tudná Kína teljesíteni azt a vállalását, miszerint éves szinten 40-50 milliárd dollárnyi amerikai mezőgazdasági terméket vesz, addig, amíg életben vannak azok az importvámok, amiket válaszul vetett ki az USA büntetővámjaira. Ezeket ugyan elengedhetné Kína, ehhez azonban a részükről az kéne, hogy az USA is visszavonja a kereskedelmi háború óta kivetett büntetővámokat. Erről a mostani megbeszélések alatt nem esett szó, így még fontos részletek hiányoznak az esetleges részleges egyezségből. Korábbi értesülések szerint Kína október végén további egyeztetéseket szeretne, annak érdekében, hogy a november közepi (16-17), Chilébe szervezett gazdasági fórumon alá tudják írni a tervezett megállapodást a felek.citi

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás