Mégsem vallott kudarcot az Alzheimer terén a Biogen?

2019.10.22. 15:17 • Erste Uzsonna

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek piacnyitás előtt. A Dow enyhe mínuszban, míg a Nasdaq és az S&P500 kisebb emelkedést mutat.

37%-kal emelkednek piacnyitás előtt a Biogen részvényei, miután a most közzétett negyedéves jelentése során azt közölte a cég, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettel (FDA) folytatott konzultációját követően benyújtja engedélyeztetési kérelmét az Alzheimer-kór tüneteit kezelni hivatott készítményére. Még márciusban egy nap alatt 25%-kal estek a részvények azt követően, hogy a cég bejelentette, hogy nem jártak sikerrel a klinikai vizsgálatok. Most két korábbi, már a végső fázisban lévő klinika vizsgálat adatai szignifikáns különbséget (kognitív képességek lassabb leépülése, alapvető napi tevékenységek hatékonyabb elvégzése) mutattak ki a készítménnyel kezelt pácienseknél. Ez azoknál a pácienseknél volt tapasztalható, akik a legnagyobb dózist kapták a készítményből. Ahogy az ő adataik egyre nagyobb számban érkeztek be, úgy lett egyre bizakodóbb a cég. Az FDA-vel való konzultációt követően úgy döntöttek, hogy már jövő év elején benyújtják az engedélyeztetési kérelmet. Nem mellesleg a negyedéves eredmények jobbak lettek a vártnál, azonban a részvények sorsát középtávon minden bizonnyal a mostani készítmény sikere vagy bukása fogja meghatározni. Ezidáig más konkurensnek nem sikerült áttörést elérnie az Alzheimer terén.

Az utóbbi években ritkán fordult elő a McDonald’s-al, hogy alulmúlta a negyedéves jelentés során az elemzői várakozásokat, ezúttal azonban ezen ritka alkalmak egyikét láthattuk. A vállalat árbevétele 5,4 milliárd dollárt tett ki a várt 5,5 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 2,11 dollár lett a várt 2,21 dollárral szemben. A legalább egy éve nyitvatartó üzletekben az árbevétel 5,9%-kal nőtt a várt 5,7%-kal szemben, a mutató az USA-ban azonban „csak” 4,8%-os növekedést mutatott a várt 5,2%-kal szemben. A hírekre az árfolyam 2%-kal esik piacnyitás előtt.

Gyakorlatilag a vártnak megfelelő harmadik negyedéves eredményt tett közzé ma a UPS. A vállalat árbevétele 4,5%-kal nőtt év/év alapon 18,3 milliárd dollárra, amin 2,07 dolláros tisztított EPS-t ért el. Jó hír volt, hogy az üzemi marzs 12%-ra emelkedett az egy évvel korábbi 10,5%-ról, ami azt mutatja, hogy sikeresek a költségcsökkentő intézkedések. Emellett azonban rossz hír is érkezett, ugyanis a cég váratlanul bejelentette, hogy távozik eddigi ügyvezető igazgatója, Jim Barber. A hírekre 4%-kal esik piacnyitás után az árfolyam.

Közzétette harmadik negyedéves számait a Lockheed Martin, amiben 5,66 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 5,02 dollárral szemben. Az árbevétel 6%-kal nőtt év/év alapon 15,2 milliárd dollárra a várt 14,9 milliárd dollárral szemben. A jelentéssel együtt 2020-as várakozásait is közzétette a cég, amelyben 62 milliárd dolláros árbevételt prognosztizált. Ez szokás szerint kissé konzervatívnak tűnik a cégtől, mivel az elemzők 62,8 milliárd dollárt prognosztizáltak eddig. A hírekre 3%-kal esik az árfolyam piacnyitás elött.

Távozik a WeWork éléről Adam Neumann, ami azzal lehet összefüggésben, hogy a japán Softbank átveheti az irányítást a cég felett, megvásárolva Neumann részvénycsomagját.mcd

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás