Továbbra is a belső fogyasztás húzza az amerikai GDP-t

2019.10.30. 14:39 • Erste Uzsonna

Stagnálással nyitottak az amerikai részvénypiacok a Fed mai kamatdöntő ülése előtt. Az eltérő időátállítás miatt magyar idő szerint 7 órakor teszi közzé a Fed kétnapos kamatdöntő ülésének végeredményét, ahol a piac egyöntetűen újabb 25 bázispontos kamatvágást vár.

Évesített alapon 1,9%-kal nőtt az amerikai GDP a harmadik negyedévben az első becslés szerint, ami felülmúlta a konszenzus által várt 1,6%-ot, illetve alig mutatott lassulást a második negyedévi 2%-os növekedést követően. A jó teljesítmény ismételten az erős belső fogyasztásnak volt köszönhető (GDP 70%-a), miután az 2,9%-kal nőtt évesített alapon a várt 2,6%-kal szemben. A nem lakásjellegű beruházások 3%-kal estek évesített alapon a második negyedéves 1%-os visszaesést követően, így az erős lakossági fogyasztás és a gyengülő ipar kettőssége továbbra is fennáll. A nettó export és a készletek állományváltozása enyhe negatívum volt, amit a kormányzati kiadások több, mint kompenzáltak. A hírekre a dollár minimális erősödést mutatott az euróval szemben, míg a határidők kisebb emelkedéssel reagáltak.

A GDP adatok mellett az ADP munkaerőpiaci adat is a várakozások felett alakult, miután ezek alapján 125 ezer fővel nőtt a magánszektorban foglalkoztatottak száma a várt 110 ezerrel szemben októberben. Ezt azonban érdemben beárnyékolja, hogy az előző havi adatot 135 ezres bővülésről 93 ezerre lefelé módosították.

8%-kal emelkednek piacnyitás után a General Electric részvényei, miután a várt feletti negyedéves eredményeket követően egész éves várakozását is megemelte. A vállalat 23,4 milliárd dolláros árbevételen (várt 22,9 milliárd dollár), 0,15 dolláros EPS-t ért el a várt 0,11 dollárral szemben. 2019-es szabadkészpénz-termelésre vonatkozó várakozását a korábbi -1-1 milliárd dolláros sávról 0-2 milliárd dollárra emelte.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás