Költségcsökkentés és számviteli változások a Magyar Telekomnál

2019.11.04. 14:46 • Erste Ötletgyár Mini

A Magyar Telekom november 6-án piaczárás után teszi közzé III. negyedéves eredményét.

Az árbevétel 0,6%-kal emelkedhetett a tavalyi évhez képest. A TV és internet bevételek növelték a vezetékes szolgáltatások árbevételét, míg az informatikai projektek hiánya csökkenthette az IT szegmens bevételeit.

Idén év elejétől már az IFRS 16 számviteli szabályok szerint kell elkészíteni a vállalatok pénzügyi kimutatásait, ennek megfelelően egységesedik a lízing megjelenítésének formája. Az új számviteli szabály alkalmazása az első évben jelentős hatást okoz. Például az operatív lízing és a tartós bérleti díjak már a kamatkiadásoknál kerülnek kimutatásra.

A költségcsökkentés a harmadik negyedévben is tovább folytatódhatott, ami javítja a társaság eredményét. Az EBIT és az EBITDA eredménysorokra jelentős hatást gyakorol az idén életbe lépő IFRS 16 számviteli változás. Ezek együttes hatásaként a működési költségek 16,9%-kal csökkennek év/év alapon.

Az EBITDA 11,9%-kal bővülhetett a harmadik negyedévben, az IFRS 16 hatásait kiszűrve viszont csak 1,8% a javulás mértéke, ami a munkaerőköltségek lefaragásából és enyhe árbevétel növekedésből adódik. Az adózott eredménysor 7,5%-kal haladhatja meg az egy évvel ez előtti eredményt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás