Waberer’s: Marad a veszteség

2019.11.06. 11:52 • Erste Ötletgyár Mini

A Waberer’s csütörtökön a piac zárása után teszi közzé harmadik negyedéves eredményét.

A cég várhatóan 11 millió euró veszteséget termelt a harmadik negyedévben, amelynek jelentős, mintegy 4 millió eurós része a forint kitettséget fedező 120 millió eurós hedge pozíción elért veszteség a forint gyengülése miatt. Ez azt jelenti, hogy ez a veszteség az elkövetkező mintegy egy év során „megtérül” az alacsonyabb költségekben, „ceteris paribus”.

Annak ellenére, hogy a kamionok kihasználtsága a korábbi 9.000-9.500 km per kamion per hóról 10.000 környékére emelkedhetett, az eredmény csak kis mértékben javult, és a nemzetközi tevékenység továbbra is veszteséges maradt, s az egész eredményt a negatív tartományba húzza le. Az egészséges kihasználtságnak 11.000km körül kellene lennie havonta és kamiononként, hogy újra megfelelő profitot termeljen a cég.

A kamionszám további csökkentése miatt az amortizáció még magas marad, hiszen a „termelésből” kikerülő kamionok egy pár hónapig még a könyvekben maradnak, s növelik az amortizációt. Így ez is negatívan hat, mint ahogy a helyi iparűzési adó is, ami árbevétel alapú. Az effektív adó 1,8 millió euró lehet annak ellenére, hogy a vállalat veszteséges.

A megkezdődött fordulat jelei nagy valószínűséggel már láthatók lesznek az eredményben, amely azonban még mindig rossznak mondható. Ugyanakkor a negyedik negyedévi kilátások már jobbnak tűnnek, a csökkenő amortizációnak és a várhatóan tovább javuló kamion kihasználtságnak köszönhetően.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás