Tovább fogyaszt Amerika

2019.11.15. 15:16 • Erste Uzsonna

Emelkedést mutatnak a vezető határidős amerikai részvényindexek piacnyitás előtt, 0,3-0,5% közötti pluszokat láthatunk. Ez részben annak köszönhető, hogy a Fehér Ház gazdasági tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy már csak az utolsó simítások szükségesek egy részleges kereskedelmi megállapodáshoz USA és Kína között.

A várt felett alakult az amerikai kiskereskedelmi forgalom októberben, miután hó/hó alapon 0,3%-os bővülés volt tapasztalható a várt 0,2%-kal szemben. Ez főként a megugró autóeladásoknak és üzemanyagvásárlásnak volt köszönhető, míg a ruhákra és bútorokra visszafogottabban költöttek az emberek. Amennyiben a GDP számításához használt, volatilisebb komponensektől tisztított adatot nézzük a vártnak megfelelő 0,3%-os növekedést láthattunk, az előző havi enyhén lefelé korrigált 0,1%-os visszaeséssel szemben. Az összkép továbbra is egészséges belső fogyasztásról árulkodik az USA-ban a negyedik negyedév kezdetével.

A belső fogysztással szemben az ipar továbbra is gyengélkedik. Októberben az ipari termelés 0,8%-kal esett hó/hó alapon a várt 0,4%-kal szemben, míg a kapacitáskihasználtság 76,7%-ra esett a korábbi 77,5%-ról a várt 77%-kal szemben. Év/év alapon az ipari termelés 1,1%-kal esett, ami az első érdemi visszaesés a mostnai lefelé ívelő ciklus során.

A várt 6 és az előző havi 4 ponttal szemben 2,9 pont lett a New York-i Fed feldolgozóipari indexe november hónapra, ami arra utal, hogy továbbra sincs érdemi felpattanás az amerikai iparban az ottani régióban. Kérdés, hogy a jövő héten más régiók hasonló adatai megerősítik-e ezt a trendet az egész országra nézve.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás