Kedvező makroadatok az USA-ból

2019.11.27. 15:20 • Erste Uzsonna

Minimális emelkedést mutatnak az amerikai határidők piacnyitás előtt.

Kedvező makroadatok érkeztek ma az USA-ból. Kijött a harmadik negyedéves GDP második becslése, ami 2,1%-os évesített növekedést mutatott a várt és az első becslés 1,9%-ával szemben. A belső fogyasztást 0,1%-ponttal 2,9%-os növekedésre felfelé korrigálták.

A tartós cikkek rendelés-állománya is pozitív képet festett októberben, miután hó/hó alapon 0,6%-os növekedés volt tapasztalható a várt 0,9%-os visszaeséssel szemben. A termeléshez használt eszközök rendelés-állománya 1,2%-kal nőtt a várt 0,2%-os és az előző havi 0,5%-os visszaeséssel szemben, ami arról árulkodik, hogy javulhatnak a kilátások az amerikai iparban.

213 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az elmúlt héten, ami alulmúlta a várt 221 ezres és a megelőző heti 228 ezres számot. Ez továbbra is egy relatíve feszes munkaerőpiacról tanúskodik. A kedvező makroadatokra enyhe erősödést mutat a dollár az euróval szemben.

A vártnál jobb negyedéves jelentést tett közzé a Deere, de relatíve óvatos kilátásokat fogalmazott meg a 2020-as évre. A gazdasági negyedik negyedéves árbevétel 8,7 milliárd dollár lett (+4% év/év) a várt 8,4 milliárd dollárral szemben, amin a vártnál éppencsak magasabb, 2,14 dolláros EPS-t ért el a cég. A vállalat több bizonytalansági tényező miatt relatív konzervatív 2020-as profitelőrejelzést adott, miután 2,7-3,1 milliárd dollár közti proifit vár a konszenzus 3,45 milliárd dolláros várakozásával szemben. Ennek egyik oka az volt, hogy az amerikai farmerek továbbra is igyekeznek kivárni a gépeik lecserélésével, mivel a kereskedelmi konfliktus miatt továbbra is bizonytalan a helyzetük. 2020-ban a cég a mezőgazdasági üzletágban 5-10%-os árbevétel-visszaesésre számít. A Deere árfolyama 4,5%-kal esik piacnyitás előtt a hírekre.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás