USA gázpiac: 2020 nehéz év lehet a szektornak

2020.01.17. 17:12 • Erste Research Blog

Az EIA három tényezőt emel ki:

  1. A fúrások hatékonysága javult és a költségek csökkennek.
  2. Egyre több a társult gáz az olaj fúrások során. Csak megjegyzem, hogy Permian mezőn az arány 1:2 helyett egyre inkább 1:2,5, ami a kitermelt olaj-gáz arányt jellemzi.
  3. Növekvő szállítási kapacitások az Appalachian és Permian lelőhelyekről.

Az EIA szerint az idén is nőhet a gáz kínálata: a napi 94,7 milliárd köbláb meghaladja a tavalyi 92,0 milliárd köbláb/nap termelést. Főleg a társult gáz mennyisége nőhet, miközben a tisztán gázkutak kihozatala már nem bővül. 2021-re a termelés visszaeshet, mivel az utóbbi csoportban már csökkenő termeléssel  számol az ügynökség.
A keresleti oldalon az érdekesség, hogy amig az ipari és áramtermelői felhasználás nő, a meleg idő miatt a háztartási és kereskedelmi kereslet csökken. Az utóbbi kategória lényegében a fűtési kereslet. Az EIA 1,8% kevesebb fűtést igénylő nappal számol 2020-ra, mint tavaly. Ezt ellensúlyozza az ipari kereslet 4,6%-os bővülése, ami főleg a methanol gyártás bővülése miatt. Az elektromos áramtermelők pedig a kőszén kiszorítása miatt vásárolnak több földgáz. Mindkét esetben lassulást vár az EIA 2021-re, mivel a magasabb várható földgáz árak lassítják mindkét tevékenység gázalapra történő váltását.

Az USA földgáz éves kereslete és kínálata (2018-2021) Forrás: EIA

A jó hír viszont, hogy az export egyre nő és bőven meghaladja a földgáz importot. Az USA 2018 óta nettó gázexportör. Főleg a cseppfolyós földgáz értékesítése nő. A becslések szerint 2020-ban 8,1 milliárd köbláb/nap földgázt ad el az USA vezetéken (Mexikó és Kanada felé), míg LNG formában ez meghaladja a 8 milliárd köbláb/napot. 2021-ben ez a nettó 7,3 milliárd köbláb/nap export további 2 milliárd köbláb/nap mértékben emelkedik, főleg az új LNG kapacitásoknak (Cameron, Freeport, Elba Island) köszönhetően.

Az USA éves földgáz export-importja (2018-2021) Forrás: EIA

Ezek alapján jól látszik, hogy 2020-ban a további kínálat és az időjárás miatt gyenge kereslet miatt könnyen beszakadhat a gázár. Ez egyébként jó vételi alkalmat jelenthet, mivel 2021-re a csökkenő kínálat és a további növekvő kereslet egyensúlyba hozhatja a piacot. A gázpiac egyébként nagyon függ az olajártól is: magasabb olajár ösztönzi a Permian termelőket, hogy fokozzák olajtermelésüket, ami viszont egyre több gáz kitermelésével is együtt jár. Mivel az infrastruktúra is épül a Permianon, ezért ebből egyre több gáz juthat el a belföldi és export piacokra. Egy alacsonyabb olajár a gázpiacokon is megalapozhat egy masszív 2021-es áremelkedést.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás